PESTA PORCINĂ AFRICANĂ: Aproape 30 de FOCARE NOI şi 20.000 de PORCI UCIŞI ÎNTR-O SĂPTĂMÂNĂ!

BILANŢUL PESTEI PORCINE AFRICANE (PPA) ÎN ULTIMA SĂPTĂMÂNĂ: 28 de noi focare doar în gospodării şi 8 noi cazuri de PPA la mistreţi, 7 noi localităţi afectate şi 19.908 de porci omorâţi!
Punem faţă în faţă datele comunicate de către Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA):
4 OCTOMBRIE 2018: Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 240 de localităţi din 13 judeţe, cu un număr de 980 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale) și 80 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 343.662 de porci afectaţi de boală.
27 SEPTEMBRIE 2018: Pesta Porcină Africană (PPA) evolua în 233 de localităţi din 13 judeţe, cu un număr de 952 de focare (dintre care 15 în exploataţii comerciale) și 72 de cazuri la mistreţi. În total au fost eliminaţi 323.754 de porci afectaţi de boală.
Potrivit ANSVSA, au fost stinse până la această dată 5 focare în judeţul Satu Mare și nu a mai fost înregistrat vreun focar în acest judeţ, din data de 31 august 2018. În judeţul Bihor nu au mai fost înregistrate noi focare de PPA din data de 8 august 2018, iar în judeţul Tulcea, unitatea de procesare a cărnii aparţinând societăţii SC Carniprod SRL și-a reluat activitatea, în data de 14 august 2018.
Detaliat, situaţia evoluţiei focarelor de PPA, la 4 octombrie 2018, se prezintă astfel:
– Judeţul Satu-Mare – 7 focare în gospodăriile populaţiei şi 10 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Bihor – 28 de focare în gospodăriile populaţiei şi 1 caz la mistreţ;
– Judeţul Sălaj – 4 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Tulcea – 564 de focare (dintre care 5 focare la exploataţii comerciale și 1 focar la o exploataţie de tip A) şi 48 de cazuri la mistreţi;
– Judeţul Brăila – 83 de focare (dintre care 8 focare la exploataţii comerciale);
– Judeţul Constanţa – 79 de focare în gospodăriile populaţiei şi 2 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Ialomiţa – 122 de focare în gospodăriile populaţiei şi 3 cazuri la mistreţi;
– Judeţul Galaţi – 14 focare în gospodăriile populaţiei şi 1 caz la mistreţ;
– Judeţul Ilfov – 9 focare în gospodăriile populaţiei;
– Judeţul Călăraşi – 66 de focare (dintre care 1 focar la o exploataţie comercială) şi 10 cazuri la mistreţ;
– Judeţul Buzău – 3 focare în gospodăriile populaţiei;
– Judeţul Giurgiu – 4 focare în gospodăria populaţiei și 1 caz la mistreţ;
- Judeţul Dâmboviţa – 1 focar în gospodăria populaţiei.
Vezi SITUAŢIA FOCARELOR de PPA în FIECARE JUDEŢ la 27 septembrie 2018: CREȘTE NUMĂRUL FOCARELOR CU FIECARE ZI! DEZASTRUL CONTINUĂ SĂ SE EXTINDĂ!
Prezenţa virusului pestei porcine africane în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
Evoluţia bolii este în permanenţă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Sursa https://www.agroinfo.ro/

 

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top