DAEA: NE-AM PROPUS SĂ ÎNCHEIEM LA 1 MARTIE PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

DOSARELE BLOCATE LA PLATĂ! Ministrul agriculturii, Petre Daea, le-a spus deputaților din Comisia de Agricultură din Camera Deputaților că și-a propus, împreună cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), să încheie la 1 martie 2019 plata subvențiilor aferente anului de cerere 2018. Excepție fac schemele de plată care nu se pot achita nici măcar la 31 martie și dosarele blocate la plată.
Sunt câteva probleme cu câteva dosare (depuse la APIA pentru subvenții n.r.). Și trebuie să le știți pe astea. Avem 929 de fermieri cu suprafețe, cu blocuri supradeclarate. Trebuie să vedem despre ce este vorba. Avem 853 de fermieri cu erori generate, controlul este în curs de soluționare. Toate aceste erori care sunt generate în sistem, gândindu-ne că nu sistemul electronic pe care-l avem și softul care funcționează, cu care nu sunt probleme, sunt rezolvate. La ora actuală, în România sunt plătiți 85,7% din fermieri, cu plățile aduse la zi. Sunt în calculul nostru, în graficul nostru de execuție.

Noi ne-am propus, nu până la 31 martie să încheiem acordarea subvențiilor, ci până la 1 martie. Și întrebarea se pune de ce. Pentru că nu vrem să suprapunem acțiunile. De la 1 martie până la 15 mai trebuie să depunem cererile. (...) Suntem legați, evident, de ANT, ajutorul național tranzitoriu, atât la vegetal, cât și la animale. Pentru că avem hotărârile de Guvern, avem banii respectivi, o să dăm drumul și la aceste lucruri.

Vor rămâne situațiile neclare, cei care, evident, din controalele noastre va rezulta că trebuie să mai stăruim asupra controlului. Eu cred că este important să nu lăsăm niciun fermier fără bani, indiferent în ce situație se află, să-i clarificăm situația în așa fel încât el să primească bani, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea. Promisiunea legată de termenul final de plată APIA a fost făcută săptămâna trecută, în ședința Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.

Sprijinul cuplat din vegetal nu poate fi plătit de APIA decât după data de 31 martie 2019. Până la termenul limită de 31 martie, fermierii mai au de depus la APIA acte necesare acordării banilor. De asemenea, este puțin probabil ca ajutoarele naționale tranzitorii să fie achitate fermierilor până la termenul ambițios de 1 martie 2019, promis de șeful de la Agricultură. Plata acestor subvenții așteaptă pomulgarea de către Președintele României a Legii bugetului de stat pentru anul 2019.

Sursa https://www.agroinfo.ro/vegetal/daea-ne-am-propus-sa-incheiem-la-1-martie-plata-subventiilor-apia

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top