NU TERMINAȚI APICULTORUL ROMÂN! PUNEȚI IMPOZIT PE MIEREA IMPORT CHINA!

APICULTORII ROMÂNI STAU CU MIERE PE STOC! Mierea românească nu se vinde! Importurile de miere au sufocat țara! Prețul la care se aduce miere din Ucraina este de 6 lei/kg, de miere adusă din China nici nu mai vorbim, prețul este atât de mic încât e imposibil de concurat de mierea românească. Președintele unei asociații de apicultori propune să fie instituite taxe și impozite pe mierea importată. Așa cum se procedează în țările nordice.

Sincer vă spun, așa mă simt față de apicultori, neputincios. Nu am fost niciodată așa. De anul trecut începând situația este foarte grea. Nu se vinde mierea. Mai ales, cea polifloră. Asta de salcâm se vinde pentru că nu s-a făcut anul trecut și așa mai departe, dar poliflora nu se caută. Cauza principală este foarte clară, că tot căutăm oare de ce, oare cum. Nu, domnule, s-a băgat în comunitatea europeană miere din afara comunității europene la prețuri foarte mici. Dacă din Ucraina se aduce la 6 lei, din China nici nu vreau să spun la ce preț se aduce. Țările sud-americane care fac niște producții grozave, zeci de mii de tone pe o țară, 70.000 - 80.000 de tone pe țară, când noi facem maxim 20.000 de tone în România. Astea sunt cauzele.

Și atunci, ce este de făcut? Lucrurile sunt foarte simple. Dacă statul vrea să-și protejeze producătorul intern nu poate decât să pună niște taxe, niște impozite pe produsele agricole care vin din afara comunității europene. Simplu! Asta se practică în țările nordice, până la 50% se merge. Pentru că miere este astăzi un produs excedentar în țara asta. Păi, atunci, nu mai aducem din China. Sau dacă aducem, punem 50% impozit. Nu am nimic cu China, dar producătorul intern nu trebuie terminat. Oamenii sunt dezamăgiți, sunt dezgustați, au zeci de tone acasă de miere. Și mai este încă o soluție, să facem produse de calitate. Facem produse de calitate și ele vor fi apreciate dincolo și dacă adăugăm și produsul bio, este o plus valoare. De exemplu, acum nu am vândut decât niște salcâmi și niște tei bio (miere din salcâm și din tei n.r.). Atât. Restul, polifloră, nu am vândut niciun gram. Cine-ți cere, îți cere la niște prețuri de nimic că mi-e și jenă să-i spun la apicultor un preț. Asta este realitatea!

Întotdeauna am avut speranțe. Adevărul este că poliflora merge la un preț foarte mic. Am încercat să dau la un preț mai mre, dar nu mai poți, stai cu ea pe stoc, omul îți cere banii, pentru că nu am bani oamenii, și chiar și minimisul ăsta de 20 de lei îl ajută să-și ia medicamente și biostimulatori și, poate, îl și încurajează un pic. E foarte puțin (ajutorul de minimis n.r.) și o dată la nu știu câți ani. În 2016, mi se pare, am mai primit 4 lei pe familia de albine. Nu se poate așa ceva. Și, de asemenea, trebuie stimulat cel care produce, 10 bani, 20 de bani la kilogram, stimulat cel care produce, nu cel care povestește, a declarat, duminică, ing.Iosif Korb, președintele Asociației Naționale a Crescătorilor de Albine, filiala județului Hunedoara, pentru emisiunea Satul hunedorean.

Producţia de miere din 2018 a fost mai bună decât în anul anterior, dar nu a depăşit 27.000 de tone, întrucât seceta a afectat considerabil culturile de floarea soarelui, iar pentru anul acesta culesul de rapiţă a fost compromis, a declarat preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, pentru Agerpres.

Potrivit datelor comunicate de Ministerul Agriculturii, pentru AGROINFO, în 2018, România avea 1.849.000  de familii de albine.

Uniunea Europeană este al doilea cel mai mare producător mondial de miere după China. În fiecare an, aproximativ 600.000 de apicultori și 17 milioane de stupi produc aproximativ 250.000 de tone de miere. Cu toate acestea, producția nu acoperă cererea: în UE, în anul 2016, au fost importate aproximativ 200.000 de tone de miere, în principal din China, din care vin aproximativ 40% din importurile UE, susține un studiu al Comisiei Europene.

Sursa

https://www.agroinfo.ro/economic/nu-terminati-apicultorul-roman-puneti-impozit-pe-mierea-import-china

 

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top