Imprimă această pagină

CÂND ÎNCEPE PLATA SUBVENȚIEI LA LÂNĂ pentru CRESCĂTORII DE OVINE!

EXCLUSIV. AGROINFO a obținut informații legate de data de la care începe plata ajutorului de minimis pentru lâna comercializată de oierii români. Valoarea acestei subvenții este de 2 lei pe kilogramul de lână comercializată. Plata este făcută către fermieri de direcțiile agricole județene.

Mulți dintre crescătorii de ovine ne întreabă când va începe plata subvenției pentru lâna de oaie. Pentru noi, fiecare întrebare primită de la fermieri este importantă, așa că am aflat pentru dumneavoastră când va începe această plată efectuată de direcțiile agricole județene.

Până la data de 1 noiembrie 2019, crescătorii de ovine care s-au înscris în Programul de ajutor de minimis pentru lână, program demarat din 2017, au avut obligația să depună la direcțiile pentru agricultură județene documentele doveditoare privind comercializarea lânii către centrele de colectare/procesare, direct sau printr-un intermediar.

Documentele justificative sunt factura/fila/filele din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de lână comercializată, direct sau prin intermediar. În cazul intermediarului, acesta trece pe fila/filele din carnetul de comercializare al crescătorului de ovine numărul contractului încheiat cu un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii.

Pentru anul 2019, direcțiile pentru agricultură județene și a municipiului București au avut obligația să întocmească, până la termenul limită de 10 noiembrie 2019, situația centralizatoare cu sumele necesare pentru acordarea sprijinului financiar, situație  pe care au transmis-o la această dată Direcției generale buget-finanțe și fonduri europene din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Când își vor primi oierii subvenția pentru lână?

Așteptăm pe finalul lunii noiembrie să fie virați banii în cont (contul direcției agricole județene n.r.) de către Ministerul Agriculturii și vom începe plata minimisului la lână către crescători la sfârșitul lunii noiembrie, a declarat Călin Petru Marian, director Direcția Agricolă Județeană Hunedoara, exclusiv pentru AGROINFO.

Deci, la sfârșitul acestei luni se va da start la plată și pentru acest ajutor de minimis.

În ședința Guvernului din 24 iulie 2019 a fost aprobată o Hotarâre care modifică și completează HG nr.500/2017  privind aprobarea schemei ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine  pentru comercializarea lânii”.
Astfel, valoarea sprijinului financiar acordat crescătorilor de ovine pentru anul 2019 a crescut de la 1 leu până la maximum 2 lei/kg lână comercializată.

Acordarea schemei de minimis vizează menținerea activității de creștere a ovinelor, stabilizarea veniturilor și evitarea depopulării satelor și conduce la diversificarea producțiilor obținute în acest sector, prin valorificarea lânii.

Bugetul alocat pentru plata acestei subvenții este de 30.000.000 lei și se asigură din bugetul repartizat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinație, cu încadrarea în bugetul aprobat Direcțiilor pentru agricultură județene şi a municipiului București pe anul 2019, informează Ministerul Agriculturii.

Sursa

https://www.agroinfo.ro/cresterea-animalelor/cand-incepe-plata-subventiei-la-lana-pentru-crescatorii-de-ovine

Login pentru a posta comentarii