MINISTRUL OROS: FERMELE MICI, RITM ACCELERAT DE TRANSFORMARE ÎN FERME COMERCIALE!

BRUXELLES. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, prezent astăzi, 18 octombrie 2019, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului UE Agricultură și Pescuit, a susținut că România dorește să păstreze, în următorul exercițiu financiar, actualele scheme de plată din agricultură, inclusiv ajutorul național tranzitoriu, atât din zootehnie, cât și din vegetal, ajutor care ar trebui să dispară după 2020. Este o subvenție plătită în sistem regresiv, scade anual, de la bugetul de stat.

România insistă ca fermierii să primească ajutorul național tranzitoriu, ANT, și în 2021, fiind știut că Uniunea Europeană a prevăzut ca acest ajutor să nu se mai acorde fermierilor după anul 2020.

Dacă se va menține ajutorul național tranzitoriu, cuantumul acestuia ar urma să scadă cu 10% anul viitor, deci cu un procent dublu față de cel de acum, și tot cu 10% și în 2021.

România  a mai susținut astăzi la Bruxelles că vrea să păstreze tehnica plăților directe cuplate cu producția, o tehnică nu prea bine văzută în UE, dar este o necesitate națională. Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, le-a explicat omologilor săi din alte state UE că nu poate fi de acord cu decuplarea plăților de producție.

Șeful de la Agricultură a declarat că se impune acest lucru din pricina structurii fermelor din țara noastră. Pentru o agricultură dezvoltată, fermele mici trebuie urgent să se transforme în ferme familiale, comerciale, sustenabile, a spus Oros.

Structura fermelor în România este cu totul alta decât în Europa. Avem puține ferme foarte mari care lucrează mult teren, avem o fermă medie, o fermă familială, care nu este suficient consolidată și care ar avea nevoie de un sprijin al statului, asta consider eu, și avem foarte multe ferme mici, de subzistență, care, în opinia mea, într-un ritm accelerat ar trebui să se transforme în ferme familiale, comerciale, sustenabile. De aceea noi am dori, în primul rând, să păstrăm actualele scheme de sprijin, pe de o parte, pe de altă parte, să rămână pentru zona aceea de dezvoltare rurală, să rămână suficiente resurse prin care să încercăm să sprijinim fermele medii, familiale, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Oros, într-un interviu acordat astăzi la Bruxelles, pentru RFI.

Sursa

https://www.agroinfo.ro/vegetal/ministrul-oros-fermele-mici-ritm-accelerat-de-transformare-in-ferme-comerciale

 

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top