Emil Dumitru, MADR, în ședința de Guvern: Primarii comit un abuz împotriva fermierilor care cer subvenții!

O problemă pe care premierul Ludovic Orban o dorește rezolvată! Pentru a doua oară în ședințele de Guvern, Orban a cerut Ministerului Agriculturii să rezolve problemele legate de eliberarea adeverințelor fermierilor de către primării.

După ce săptămâna trecută, premierul Ludovic Orban a cerut un control cu privire la eliberarea adeverințelor pentru fermieri, acum șeful Guvernului a revenit cu solicitatrea de a se găsi o soluție pentru blocajul reclamat de producătorii agricoli. Orban l-a întrebat vineri, în ședința de guvern, pe reprezentantul Ministerului Agriculturii, secretarul de stat Emil Dumitru, dacă există o modalitate ca primarii să nu mai blocheze acordarea plăților la hectar pentru fermieri.

„Nu putem găsi o modalitate să scăpăm de blocajul acesta pe care îl fac unii primari în acordarea plăților la hectar? Pentru că sunt condiționate plățile de eliberarea de adeverințe. L-am abordat pe domnul ministru (Adrian Oros – n.r.) și chiar i-am solicitat să aibă o intervenție energică și mai ales să prezinte o situație cu primarii care pun bețe în roate din motive pe care nu le înțeleg”, a afirmat Ludovic Orban.

Secretarul de stat al Ministerului a răspuns că există un act normativ care prevede că primarii au obligația să emită aceste adeverințe. Acesta că, în cazul în care vor fi blocaje ar fi bine să fie făcută o circulară comună cu Ministerul de Interne în care să le explice edililor că este un abuz împiedicarea dreptului fermierilor să acceseze fondurile europene.

„În ordonanța 3 (OUG 3/2015 – n.r.) prevede în mod expres faptul că autoritățile publice locale, primarii sunt obligați să emită aceste adeverințe, dar dacă vor fi semnalate cazuri în mod expres, ar trebui să facem o circulată comună cu Ministerul Administrației și Internelor să explicăm primarilor că orice fel de abuz din partea lor practic împiedică dreptul fermierilor români de a accesa fondurile europene”, a conchis Emil Dumitru.

De precizat că la acest moment nu există nicio prevedere legală prin care primarii pot fi trași la răspundere dacă nu eliberează fermierilor în timp util adeverința pentru subvențiile agricole.

Sursa

https://agrointel.ro/128499/emil-dumitru-madr-in-sedinta-de-guvern-primarii-comit-un-abuz-impotriva-fermierilor-care-cer-subventii/

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top