TINERII FERMIERI S-AU SĂTURAT DE PROMISIUNI!

FERMIERII SPUN CE SE ÎNTÂMPLĂ. AGROINFO a primit mesajul mamei unui tânăr fermier. Viorica Done ne scrie cum a încercat fiul ei să obțină sprijinul pentru instalarea tânărului fermier și cele 50 de hectare de teren agricol de la Agenția Domeniilor Statului, imediat după apariția modificărilor din Legea 268/2001 care stipulează dreptul tinerilor la atribuirea directă a 50 ha de teren de către ADS. Cu supărare, Viorica Done ne spune că tinerii fermieri s-au săturat de promisiuni.

După apariția legii, fiul meu (Done Marius), tânăr fermier care a terminat facultatea de agronomie (2015), s-a mutat la țară. Nu a reușit niciun program cu tânărul fermier (2015 o adeverință greșită de ANAF), 2016 când urma să depună dosarul în funcție de punctaj s-au terminat fondurile. A făcut cerere la ADS și i s-a răspuns că nu sunt norme metodologice. Dacă și acum știrea apare ca să ducă tinerii în eroare este păcat de acești copii care chiar doresc să lucreze pământul. Așa sunt fraieriți cu proiectele pe tineri fermieri (nu pot să depună proiecte decât 2 ani la rând). Oare după 2 ani nu mai sunt tineri fermieri? S-au săturat de minciuni, ne-a scris Viorica Done.

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat marți, 21 ianuarie 2020, că tinerii fermieri vor beneficia, în premieră, subliniază ministrul, de cele 50 de hectare de teren agricol de la ADS. Atribuire directă cu contract de concesiune. Adică, ministrul Oros intenționează să pună în aplicare modificările din Legea 268/2001 privind privatizarea societăților comerciale ce dețin în administrare terenuri proprietate publică și privată a statului cu destinație agricolă, în vigoare încă din anul 2016. Suntem în 2020, au trecut 4 ani și se pare că legea promulgată de președintele României nu are încă norme metodologice. Concret, tinerii nu știu unde să depună cererea, ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi cele 50 de hectare de teren agricol, etc. După ce AGROINFO a publicat ieri că tinerilor li se promit de 4 ani cele 50 de hectare, mai mulți fermieri au apelat la redacție, interesați să obțină o bucată de teren în concesiune. Ei îl întreabă pe ministrul agriculturii când pot să depună cererile la ADS, de ce acte au nevoie, cum trebuie procedat.

Pe lângă această promisiune, actualul șef de la Agricultură i-a anunțat pe tinerii fermieri că mai sunt disponibile 40 de milioane de euro care vor fi alocate submăsurii 6.1 - Sprijin instalare tineri fermieri, PNDR 2020. Cum vor fi împărțiți banii?

Bugetul alocat noii sesiuni de proiecte va avea două direcții: una care să vizeze tinerii din România, iar cea de a doua, pe cei din Diaspora care doresc să se întoarcă în România și să facă agricultură, aspecte ce vor face obiectul unei negocieri cu Comisia Europeană in perioada imediat următoare, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe pagina sa Facebook.

Deci, cum stă situația în acest moment? Trebuie stabilită procedura pentru atribuirea directă a celor 50 de hectare de teren agricol, iar pentru sprijinul acordat tinerilor fermieri la instalarea ca șefi de exploatație agricolă trebuie negociat cu Comisia Europeană împărțirea sumei în două, o jumătate ar urma să le revină tinerilor plecați peste hotare, ministrul agriculturii fiind convins că unii dintre ei, tentați de acest ajutor, se vor întoarce acasă.

Sursa

https://www.agroinfo.ro/vegetal/tinerii-fermieri-s-au-saturat-de-promisiuni

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top