ANSVSA LE INTERZICE ȚĂRANILOR SĂ VÂNDĂ PORCI, NU SĂ-I CREASCĂ!

PUNCT DE VEDERE ANSVSA. AGROINFO v-a informat corect despre proiectul de Ordin ANSVSA care stabilește condiții de biosecuritate pentru creșterea porcinelor. Am publicat aproape integral proiectul de Ordin ANSVSA și am inserat link către pagina oficială ANSVSA unde găsiți acest proiect. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) ne-a transmis un punct de vedere care întărește informațiile publicate de AGROINFO.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor nu interzice și nu limitează creșterea porcinelor în gosposdăriile populației din România. ANSVSA a pus în dezbatere publică, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de bună practică în creșterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru creșterea suinelor în sistem gospodăresc (nonprofesional), dar și pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale și a celor industriale, susține ANSVSA în punctul de vedere transmis către media.

Pe înțelesul tuturor, gospodăriile țărănești, fermele de subzistență au voie să crească porci, nu este limitat numărul porcilor însă trebuie să respecte, așa cum spune ANSVSA, restricțiile la creșterea porcilor stabilite de acest proiect de Ordin. Contactat în această seară de AGROINFO, președintele ANSVSA, dr. Robert Chioveanu, se afla  într-o ședință cu fermierii, dar ne-a declarat scurt că acestea sunt regulile impuse gospodăriilor țărănești, fermelor de subzistență care vor să crească porci.

Creșterea porcului în stâne, tabere, cantoane era interzisă și înainte de apariția acestui proiect de Ordin. E la articolul 4 din vechiul Ordin. Proiectul de Ordin este publicat pe pagina ANSVSA și scrie acolo tot, confirmă șeful ANSVSA.

Așadar, AGROINFO v-a informat cât se poate de corect. Am publicat aproape integral proiectul de Ordin, aflat în dezbatere pe pagina oficială ANSVSA. Care sunt restricțiile impuse de proiectul de Ordin pentru gospodăriile țărănești, ferme mici de subzistență, gospodăriile populației, exploatații nonprofesionale?

Creşterea porcinelor în exploatații în aer liber este interzisă. Creşterea porcinelor la stâne, tabere de vară, cantoane silvice, cantoane de pe lângă diguri, societăți agricole vegetale este interzisă.
În exploataţiile nonprofesionale (gospodării țărănești sau ferme de subzistență) este interzisă: activitatea de reproducție; mişcarea porcinelor vii indiferent de destinaţie.
Circulația porcinelor dintr-o exploatație nonprofesională cu porcine către o altă exploatație, fie ea și un abator, este interzisă.

Exploataţie nonprofesională de porcine este exploataţia de subzistenţă, înregistrată în Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor, SNIIA, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, în care porcii sunt crescuţi numai pentru îngrășare şi sacrificare pentru consum familial.

În exploataţiile comerciale, autorizate/înregistrate pentru creşterea altor specii de animale, este interzisă creşterea porcinelor.

VEZI AICI PE LARG CE SPUNE ORDINUL ANSVSA: ORDIN ANSVSA! INTERZISĂ CREȘTEREA PORCILOR LA STÂNĂ!

 ȘI AICI: INTERZISĂ VÂNZAREA PORCILOR VII DIN GOSPODĂRIILE ȚĂRĂNEȘTI!

Cum argumentează ANSVSA aceste restricții, reguli, norme de biosecuritate stabilite atât pentru gospodăriile țărănești, ferme de subzistență, exploatații nonprofesionale, cât și pentru exploatațiile comerciale?

Propunerile au rolul de a identifica soluțiile optime care să permită crescătorilor de porci, atât din gospodăria populației (sistemul de creștere nonprofesional), cât și din fermele comerciale să continue creșterea suinelor și să diminueze la minimum pagubele economice cauzate de răspândirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul României. Până în acest moment, despăgubirile plătite propietarilor de animale afectate din România se ridică la peste 100 de milioane de euro.
În urma consultărilor cu crescătorii,  asociațiile de fermieri și asociațiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA și MADR) în care se stabilesc anumite reguli generale de biosecuritate.
Găsirea unor soluții optime pentru proprietarii de porci este o prioritate a conducerii ANSVSA, iar creșterea suinelor în gospodăria țărănească (gospodăria populației) nu va fi interzisă, iar oamenii vor avea în continuare posibilitatea de a desfășura aceasta activitate tradițională.
Asigurăm toți cetățenii crescători de porci – gospodăria populației, fermă de tip A, fermă comercială – că vor putea crește porci în România, cu respectarea măsurilor de biosecuritate specifice formei de organizare,
susține ANSVSA.

Sursa

https://www.agroinfo.ro/economic/ansvsa-le-interzice-taranilor-sa-vanda-porci-nu-sa-i-creasca

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top