Imprimă această pagină

CORONAVIRUS EFFAT

Având în vedere extinderea ulterioară a Coronavirusului în Europa, proclamat oficial de Organizația Mondială a Sănătății ca pandemie globală, EFFAT își exprimă îngrijorarea pentru adâncirea crizei de sănătate publică în multe țări din Europa și potențialul real pentru o criză economică globală serioasă și susținută. . În fața unei astfel de urgențe fără precedent, EFFAT își face griji pentru sănătatea, siguranța și securitatea locurilor de muncă ale lucrătorilor de la fermă la furcă.

EFFAT salută inițiativele anunțate până acum de Comisia Europeană, inclusiv utilizarea flexibilității fiscale și instituirea unui Plan de investiții Corona. În același timp, EFFAT solicită o coordonare mai puternică și mai eficientă între statele membre ale UE, precum și desfășurarea promptă a unui set de măsuri europene menite să protejeze sănătatea și veniturile cetățenilor și lucrătorilor, să sprijine economia și să protejeze locurile de muncă. 

În special, lucrătorii EFFAT din sectorul ospitalității sunt în contact direct cu publicul și, ca atare, prezintă un risc mai mare de a contracta boala și de a o transmite altora. Mai mult, acești lucrători sunt primele victime ale perturbării industriei turismului care a urmat focarului Coronavirus în Europa.

În sectorul agriculturii, focarul de Coronavirus accentuează riscul de paralizie în activitatea multor ferme din Europa, ceea ce crește dificultățile pe piețele interne și externe. Măsurile restrictive adoptate în zonele cu activitate agricolă puternică afectează puternic sectorul. În Italia, mulți fermieri nu au putut accesa plățile PAC din cauza dificultăților de a depune documentele relevante. Niciunul dintre aceste fenomene nu i-a lăsat pe muncitori neschimbați. 

În industria alimentară, perturbările determinate de pandemie reprezintă o amenințare semnificativă pentru performanța sectorului alimentar în zonele afectate mai intens de boală. Producția alimentară trebuie să fie asigurată în orice moment. Din acest motiv, instalațiile de procesare a alimentelor trebuie să pună în aplicare măsuri de precauție îmbunătățite împotriva virusului pentru a proteja sănătatea lucrătorilor alimentari. Pentru a sprijini exportul de produse alimentare, EFFAT solicită Comisiei UE să combată dezinformarea care a determinat unele țări să solicite chiar și certificări de sănătate „fără virus” fără sens pe produsele alimentare provenite din anumite regiuni europene unde virusul este mai răspândit.

EFFAT nu uită că pentru mii de lucrători casnici care operează în economia subterană și fără securitate socială, autoizolarea ar putea să nu fie o opțiune. În egală măsură, a merge la muncă reprezintă un risc care le amenință sănătatea.

În regiunile în care se aplică blocarea, călăreții care livrează produse alimentare în toată Europa sunt supuși unei presiuni enorme, care arată încă o dată cât de inacceptabil este statutul lor precar.

Ținând cont de această situație de urgență, lucrătorii din sectoarele EFFAT se confruntă cu perspectiva sau realitatea perioadelor fără salarii garantate - întrucât orele lor sunt reduse, deoarece acestea sunt obligate să se auto-izoleze sau ca un număr tot mai mare de regiuni europene să intre în blocare. jos. 

EFFAT invită toate guvernele naționale și instituțiile UE și angajatorii naționali care activează în sectoarele europene pentru agricultură, alimente, turism și lucrători casnici să:

 

  • Asigurați-vă că sănătatea personalului este prioritară și respectați măsurile de securitate și sănătate impuse / recomandate de fiecare stat membru pentru a limita contagiunea și expunerea lucrătorilor la boală.
  • Faceți tot ce este necesar pentru a proteja angajarea și a sprijini salariile lucrătorilor.
  • Găsiți soluții, în strânsă cooperare cu sindicatele, pentru a aborda orice impact temporar asupra ocupării forței de muncă, cu scopul de a evita concedierile și reducerea locurilor de muncă. O atenție deosebită trebuie acordată lucrătorilor precare și non-standard, care sunt adesea excluse din aceleași drepturi și protecții ca și ceilalți lucrători.
  • Asigurați-vă că toți lucrătorii care prezintă simptome, care sunt plasați în carantină, precum și cei care sunt obligați să stea acasă pentru a avea grijă de membrii familiei bolnave sau în carantină, pot lua concediu fără teamă să-și piardă locul de muncă. sau venit.

Pe o bază mai largă, pe toate sectoarele EFFAT, va fi important pentru angajatori:

  • Adoptarea unor protocoale clare pentru a proteja sănătatea lucrătorilor pentru a fi aplicate pe toate locurile de muncă, respectând totodată reglementările privind siguranța alimentară
  • Dezvoltați planuri de urgență în cazul unui suspect suspect de caz COVID-19 la sediu
  • Sfătuiți lucrătorii care suspectează că ar putea fi infectați să contacteze serviciile de asistență medicală de la distanță și să se autoizoleze la domiciliu timp de cel puțin două săptămâni și până când simptomele au trecut
  • Ori de câte ori este posibil, promovarea muncii inteligente (de exemplu, lucrul de acasă pentru personalul angajat în birouri)

De asemenea, EFFAT solicită guvernelor și instituțiilor UE să ofere sprijin companiilor și lucrătorilor pentru a face față impactului asupra ocupării forței de muncă și întreprinderilor (de exemplu, scutirea de impozite; împrumuturi de lichiditate pe termen scurt sau mediu, muncă temporară de scurtă durată).

Ne aflăm în fața unei bătălii lungi și dificile. Sunt necesare măsuri extraordinare urgente.

EFFAT solicită protecția sănătății tuturor cetățenilor și lucrătorilor. Această luptă poate fi câștigată doar cu angajamentul tuturor.

Login pentru a posta comentarii