Adrian Oros, MADR: Toate programele de minimis și de ajutor de stat se vor derula și anul acesta!

Toate programele de minimis și de ajutor de stat se vor derula și anul acesta, a promis ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

Până la acest moment, Guvernul a aprobat pentru 2020 numai ajutorul de minimis pentru cultura de usturoi în câmp, fiind în așteptare sprijinul pentru tomate, pentru lână, pentru purceii din rase autohtone. În plus, fermierii așteaptă să se aplice și legile pentru ajutorul de stat în fermele de păsări, în cele de bubaline și de porci de reproducție!

”Toate programele de minimis și de ajutor de stat se vor derula și anul acesta. Ne bazăm pe corectitudinea și bune credință a beneficiarilor”, a spus ministrul Adrian Oros în mesajul video postat pe pagina sa de Facebook.

Anul trecut, fermierii au accesat ajutoare de minimis după cum urmează:

    pentru cultura de tomate în spații protejate – solar sau seră
    pentru cultura de usturoi în câmp
    pentru sprijinirea raselor autohtone de porci Bazna și Mangalița
    pentru lâna valorificată cu acte

La aceste ajutoare de minimis se adaugă ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură.

În plus, crescătorii de animale așteaptă ajutoare de stat pentru fermele de păsări, pentru creșterea bubalinelor și pentru exploatațiile de reproducere a suinelor.

Vineri, 20 martie, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski a anunțat pe contul său de Twitter că la nivelul Comisiei Europene s-a luat decizia de a permite statelor membre să susțină mai puternic producătorii agricoli din bugetele naționale.

”Sprijinim fermierii noștri și sectorul agroalimentar, oamenii care muncesc din greu pentru a ne furniza alimentele în această perioadă a crizei COVID-19. Pentru a spori sprijinul economic, sectorul agricol poate beneficia acum de ajutoare de stat de până la 100.000 de euro + 20.000 de euro ajutor de minimis”, a anunțat comisarul european Janusz Wojciechowski.

De subliniat că aceste sume majorate vizează măsurile de sprijin cu finanțare de la bugetele de stat. Până la acest moment, la nivel național nu s-au oferit detalii privind condițiile de acordare a acestui sprijin maximal de 100.000 de euro pentru fermieri.

Sursa

https://agrointel.ro/136213/adrian-oros-madr-toate-programele-de-minimis-si-de-ajutor-de-stat-se-vor-derula-si-anul-acesta/

 

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top