PREȚUL PE LITRUL DE LAPTE DE VACĂ! CÂT PLĂTESC PROCESATORII!

CU CÂT VÂND FERMIERII LAPTELE DE VACĂ? Crescătorii români de vaci de lapte din aproape toată țara spun care este, la acest moment, prețul plătit de procesatori pe litrul de lapte de vacă. De la 90 de bani/litru la 1,20 lei/litru, în cazuri izolate prețul oferit de procesatori ajunge la 1,90 lei/litru de lapte.

Crescătorii de vaci din România au postat pe Grupul Văcarilor, creat pe Facebook, care este prețul care li se plătește în acest moment pentru litrul de lapte de vacă livrat procesatorilor, dar și prețul plătit de abonați, cumpărători, la poarta fermei, în piață. În același județ, prețurile pentru un litru de lapte sunt diferite în funcție de negocierile fermierilor cu procesatorii.

În județul Botoșani, la o cantitate de 5.000 litri de lapte, livrată lunar, prețul oferit de procesator este de 1,20 lei/litru, dar unii procesatori plătesc și 1,70 lei/litru, mai puțini, ce-i drept, prin comparație cu prețul laptelui din județele Suceava și Buzău unde pornește de la 0,90 bani/litru de lapte.

Fermierii din Maramureș susțin că vând litrul de lapte și cu 1,90 lei/litru la procesatori și între 2,5 lei și 3 lei pe litru pentru cumpărători sau abonați, livrat, de multe ori, acasă. Tot în acest județ, sunt fermieri care le vând procesatorilor un litru de lapte cu doar 1,20 lei/litru.

În județul Cluj, laptele ecologic de vacă ajunge la prețul de 1,60 lei/litru în timp ce în județele Harghita și Covasna prețul plătit de fabrici fermierilor este 1,20 lei/litrul de lapte, iar în Mureș și Brașov, 1,35 lei/litrul de lapte.

Crescătorii din județul Bistrița-Năsăud susțin că pe timp de vară prețul pe litrul de lapte scade drastic la 60 bani/litru, iar în restul anului poate ajunge la 1,10 lei/litru.

În Bucovina, în zona montană, ecologică, fermierii spun că abia reușesc să obțină 70 de bani pentru un litru de lapte vândut fabricilor.

O medie a prețurilor furnizate de crescătorii de vaci din România arată că prețul oferit de procesatori, în această perioadă, pentru un litru de lapte este între 90 de bani și 1,20 de lei. În cazuri izolate, rar, prețul depășește 1,20 lei/litru.

Pentru abonați sau cumpărători de ocazie, prețul pentru un litru de lapte de vacă este între 2 lei, la Gorj, de exemplu, și 4 lei, un exemplu e județul Prahova. Cei mai mulți dintre crescători, Iași, Bihor, Cluj, Constanța, Călărași, Botoșani, declară că vând un litru de lapte la piață cu prețuri între 3 lei și 3,50 lei.

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top