Amnistia Italiei pentru migranții fără documente. Un pas important înainte realizat datorită luptei neobosite a afiliaților EFFAT

După luni întregi de campanie neobosită și presiuni politice asupra guvernului italian, afiliații italieni EFFAT au reușit să adopte un decret guvernamental care să includă măsuri concrete menite să regularizeze mii de migranți fără documente angajați în sectoarele EFFAT. Noile măsuri de regularizare fac parte dintr-un pachet mare de măsuri pentru susținerea redresării economice după pandemie („Decreto rilancio”). Decretul a fost publicat în această dimineață în Jurnalul Oficial italian („Gazzetta ufficiale”).

Decretul urmărește legalizarea lucrătorilor angajați în agricultură, zootehnie și pescuit (și activități conexe), munca în gospodărie și îngrijirea la domiciliu.

Obiectivele exprimate ale măsurilor de regularizare sunt oferirea unor niveluri adecvate de protecție a sănătății individuale și colective în raport cu situațiile de urgență pentru sănătatea Covid-19 și încurajarea apariției relațiilor de muncă nedeclarate.

Două metode au fost determinate pentru a realiza regularizarea lucrătorilor migranți fără documente. Primul oferă angajatorilor care operează într-unul dintre sectoarele în cauză opțiunea de a declara autorităților intenția de a încheia un contract de muncă sau de a-l declara pe unul existent cu lucrători italieni sau străini prezenți în țară înainte de 8 martie. Migranții fără documente vor primi automat un permis obișnuit de ședere.

Cel de-al doilea permite migranților fără documente cu permis de ședere expirat de la 31 octombrie 2019 să solicite un permis de ședere temporară de 6 luni. Aceștia ar trebui să demonstreze că au lucrat anterior, chiar și pentru o singură zi, în sectoarele vizate de măsură. Dacă pe parcursul șase luni de valabilitate a permisului de muncă își asigură un loc de muncă sau pot dovedi că au lucrat, permisul temporar este transformat în permis de ședere în scopuri de muncă.

Remunerația nu va fi sub cea stabilită prin contractul colectiv de muncă sectorial.

Este pentru prima dată în Italia că regularizarea poate fi realizată prin două rute distincte. În trecut, doar prima cale era disponibilă.

Potrivit guvernului italian, sute de mii de persoane pot beneficia de amnistie. Starea a mii de muncitori agricoli este deosebit de critică în această perioadă de urgență, mii dintre ei trăind segregate în locuințe informale (numite „ghetouri”) adesea fără apă curentă și putere și cu condiții sanitare precare, în frică constantă de deportare.

EFFAT a susținut puternic cererea de amnistie pentru migranții fără documente din Italia. Kristjan Bragason, secretarul general al EFFAT, comentând măsurile de regularizare adoptate de guvernul italian, a declarat: „Felicit afiliații italieni ai EFFAT pentru acest rezultat istoric, obținut într-un context politic foarte complicat. Această inițiativă poate fi o inspirație pentru alte țări.

„Decretul poate avea, în cele din urmă, anumite limitări, dar este un pas important înainte, care dă speranță mii de persoane care astăzi sunt victime invizibile ale muncii nedeclarate și ale practicilor de maestru care vor avea acum dreptul la drepturi sociale depline. Asigurarea accesului la muncă legală și îngrijirea publică a acestor lucrători este un act de justiție socială. "

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top