FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

COMUNICAT. Închiderea fabricilor de lapte de la Vatra Dornei şi Floreni arată cât de mult sprijină autorităţile locale şi judeţene companiile care investesc la nivel local - adică deloc, a declarat astăzi deputatul Daniel Popescu (USR), membru în Comisia de agricultură din Parlamentul României.

Hotărârea grupului francez Lactalis privind închiderii fabricilor de lapte de la Vatra Dornei şi Floreni este complet defavorabilă economiei locale. Nu o spun doar în calitate de membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, ci ca bucovinean susţinător şi consumator de produse locale. O asemenea decizie reprezintă una dintre consecinţele faptului că nu există transparenţă cu privire la facilităţile de care beneficiază sau ar trebui să beneficieze marii investitori în relaţia cu statul român, prin autorităţile locale şi judeţene. De asemenea, statul român nu este un partener real al antreprenorilor şi nu se asigură că investitorii străini îşi vor respecta angajamentele.

Ca membru în Comisia pentru agricultură, silvicultură şi industrie alimentară, apreciez că măsurile de compensaţie salariale oferite de companie nu rezolvă adevărata problemă, anume că autorităţile locale şi judeţene nu sprijină în mod real investitorii. De asemenea, statul român nu este un partener real al antreprenorilor şi nu se asigură că investitorii străini îşi vor respecta angajamentele.

În urmă cu o săptămână, în Ţara Dornelor a fost organizată o vizită la nivel de prim-ministru, fiind prezent şi ministrul agriculturii. Problemele mediului de afaceri locali puteau fi tranşate cu acea ocazie. Din păcate, în realitate, a fost doar un demers de pre-campanie electorală, de spălare a imaginii şifonate a preşedintelui actual al Consiliului Judeţean Suceava - domnul Gheorghe Flutur, care va candida pentru un nou mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean. Aceasta cu toate că baronul judeţului Suceava se face vinovat de criza de sănătate, numărul mare de decese în rândul sucevenilor, dar şi pentru situaţia economică precară din judeţul nostru.

În opinia mea, situaţia nefericită de la Floreni şi Vatra Dornei arată că nu există transparenţă cu privire la facilităţile de care beneficiază marii investitori în relaţia cu statul român prin autorităţile locale şi judeţene. În general, aceştia beneficiază sau ar trebui să beneficieze de facilităţi fiscale, de scutiri în ceea ce priveşte plata impozitelor, de suport financiar la investiţii de infrastructură etc., care să-i sprijine în continuarea şi dezvoltarea activităţii. Ministerului Muncii, prin Inspectoratul Teritorial de Muncă ar trebui de asemenea să facă un control amănunţit cu privire la respectarea prevederilor contractuale în situaţia disponibilizărilor.

Închiderea fabricilor de la Floreni şi Vatra Dornei ne arată că guvernanţii şi aleşilor locali nu le pasă de securitatea alimentară, care este la fel de importantă ca securitatea energetică. De pe urma acestei decizii de închidere a fabricilor au de suferit fermierii, şi aşa îngrijoraţi de preţurile foarte mici la lapte, dar şi comunitatea locală: o mulţime de locuri de muncă dispar peste noapte, un brand renumit are de suferit şi un întreg lanţ de productie local nu mai funcţionează. De asemenea, autorităţile locale pierd venituri din taxe şi impozite.

În acest context, cred că este absolută nevoie de transparentizarea condiţiilor în care unii investitorii (mai ales străini) devin jucători mari pe piaţa serviciilor alimentare din judeţul Suceava. În egală măsură, este imperativă promovarea unor forme asociative care ar permite producătorilor locali să aibă o voce unitară, să negocieze preţuri mai bune pentru materia primă pe care o furnizează - laptele, carnea, lâna, pieile de animale, fructele de pădure etc. În acest fel pot fi evitate situaţiile care afectează economia locală şi care au consecinţe asupra securităţii alimentare şi economice a judeţului.

Comunicat deputat Daniel Popescu

Login pentru a posta comentarii
Go to top