INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

ATENȚIE, ITM ÎN CONTROL! Inspectoratele Teritoriale de Muncă din toată țara desfășoară o amplă acțiune de control care vizează, printre alte nereguli, munca la negru, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă. În atenția inspectorilor, este munca în agricultură, fermele din vegetal și cele de creștere a animalelor.

În luna iunie 2020, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 270 controale specifice, atât în domeniul relaţiilor de muncă, cât şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislaţiei specifice au fost:  agricultura, construcţiile, comerţul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri şi persoane.

În urma controalelor efectuate, s-au identificat 360 deficienţe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 197 sancţiuni, din care 186 avertismente şi 11 amenzi în valoare totală de 110.500 lei, informează un comunicat al ITM Olt.

Și în județul Prahova, inspectorii în muncă au desfăşurat, în luna iunie 2020, acţiuni de control în  domeniul relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare totală de 694.500 lei.

În domeniul relaţiilor de muncă, s-au efectuat 245 de controale, în urma cărora s-au aplicat amenzi în valoare de 618.500 lei. Totodată, inspectorii de muncă au depistat 17 persoane care prestau munca nedeclarată şi au sancţionat angajatorii cu amenzi în valoare totală de 510.000 lei, susține un comunicat ITM Prahova.

Prin Programul cadru de acţiuni al ITM Alba pentru anul 2020, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.

Activitatea zilnică  a  inspectorilor de muncă vizează sancţionarea muncii nedeclarate, rezultatele controalelor efectuate fiind comunicate, zilnic, către Inspecţia Muncii.

Începând cu data de 15 iunie 2020, la nivelul județului Alba, a fost declanșată Campania națională privind verificarea modului în care angajatorii respectă prevederile legale referitoare la suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă.

Cele mai frecvente nereguli descoperite de inspectorii ITM sunt:

- munca nedeclarată;
- neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă;
- neacordarea repausului săptămânal şi a concediului de odihnă;
- netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor, a contractelor individuale de muncă şi a modificărilor acestora;
- neacordarea şi neverificarea folosirii echipamentului individual de protecţie;
- neefectuarea controlului medical periodic.

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top