Imprimă această pagină

Guvernul nu a aprobat niciun sprijin pentru fermieri! Motivul: Ordonanțele nu au avut avizele!

Veste groaznică de la Guvern pentru toți fermierii care așteaptă măsurile de sprijin anunțate de Ministerul Agriculturii. În ședința de astăzi, miercuri – 19 august, niciuna dintre Ordonanțele de Urgență cu scheme de sprijin nu a fost aprobată. Ionel Dancă, șeful Cancelariei Prim-ministrului României, a precizat că actele normative prezentate de MADR s-au aflat în ședință la o primă lectură și că nu au avut toate avizele pentru a fi aprobate.

Ministrul Oros ”și-a făcut de lucru” la Tulcea

Deși astăzi se anunța o zi decisivă pentru banii fermierilor, mai ales în ceea ce privește despăgubirile de secetă, ministrul Adrian Oros și-a făcut agenda în așa fel încât nu a participat la ședința de Guvern. Conform informațiilor de pe pagina personală, ministrul Oros s-a aflat într-o vizită ordinară (nefiind legată de niciun eveniment la zi), în județul Tulcea. În locul său, la ședința de Guvern a mers secretarul de stat George Scarlat cu care premierul Ludovic Orban a și avut un schimb de replici.

La finele ședinței de Guvern, deși George Scarlat a reușit să pună pe ordinea de zi Ordonanțele de Urgență cu banii fermierilor, niciun act normativ de sprijinire a agriculturii nu a fost adoptat. Nu pentru că pentru că cineva s-ar fi împotrivit, ci pentru că, conform declarațiilor lui Ionel Dancă, proiectele de la MADR nu aveau toate avizele necesare.

”Au fost discutate în prima lectură și urmează după obținerea tuturor avizelor să fie aprobate în formă finală într-o ședință de Guvern ulterioară mai multe scheme de ajutor de stat, după cum urmează: schema de ajutor de stat pentru crescătorii de bovine – vorbim despre o schemă de ajutor de stat prin care solicitanții pot beneficia de un ajutor de stat de maxim 100.000 de euro, pentru pierderile suferite ca urmare a pandemiei cauzate de COVID-19, bugetul acestei scheme este de 35,7 milioane lei și numărul de beneficiari este de aproximativ 44.000; la fel în domeniul creșterii porcilor, avem o schemă similară cu un buget de 119 milioane lei, valoarea maximă a ajutorului este de maxim 100.000 de euro per beneficiar; și pentru crescătorii de păsări, schema de ajutor de stat are un buget de 109 milioane de lei, iar pentru cei din sectorul apicol, schema beneficiază de un buget de 50 de milioane de lei pentru aproximativ 24.000 de beneficiari. Tot în primă lectură, MADR a inițiat un proiect de OUG pntru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru producătorii agricoli care au fost afectați de secetă. Aici vorbim de un număr de beneficiari de aproximativ 34.800, valoarea totală a schemei este de 850 de milioane de lei, iar valoarea maximă a sprijinului este de maxim 925 de lei pe hectar. Toate aceste acte normative pentru acordarea unor ajutoare de stat în domeniul agricol au fost dezbătute în prima lectură și vor fi adoptate în forma finală după obținerea tuturor avizelor”, a declarat Ionel Dancă la finalul ședinței de Guvern.

Din afirmațiile lui Dancă nu reiese un termen clar pentru aprobarea actelor normative de care depind plata despăgubirilor și celelalte scheme de sprijin pentru zootehnie: sectorul bovine, porcine, păsări și apicultură.

RISC MAXIM! AGROINTELIGENȚA TRAGE SEMNALUL DE ALARMĂ!

În contextul în care mâine, joi, 20 august, Birourile Reunite ale celor două Camere din Parlament se vor întâlni pentru a stabili un calendar final al moțiunii, cu prezentarea documentului în plen, de la ora 12.00, nu este exclus ca săptămâna viitoare să fie exprimat un vot privind demiterea Guvernului Orban 2. Dacă moțiunea va trece, actualul Executiv va rămâne în interimat, fără posibilitatea de a mai aproba Ordonanțe de Urgență, inclusiv pe cele de sprijinire a agriculturii. Din acest motiv, adoptarea OUG astăzi este singura metodă de a securiza toate plățile către fermieri!

Login pentru a posta comentarii