ANZ I-A PRINS CU MIA DE OI STERPE ÎN CONTROLUL OFICIAL AL PRODUCȚIILOR DE LAPTE!

EXCLUSIV AGROINFO. Controale la fermele de ovine care cer subvenția cea mai mare din oierit, sprijinul cuplat! Într-un singur județ, Bihor, Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) a descoperit că 1.000 de ovine sunt trecute în controlul oficial al producțiilor de lapte (COP), dar, în realitate, oile nu dau strop de lapte, sunt sterpe. Mai mult, oierii respectivi cer pentru cele 1.000 de oi și subvenția cea mai mare din oierit tocmai pentru că au animalele înscrise în COP.

Am fost în control la patru exploatații, iar din acestea, la două exploatații am găsit nereguli totale în sensul că un efectiv de aproximativ 1.000 de capete de ovine din cele două exploatații erau trecute în controlul oficial al producțiilor de lapte și, în realitate, am găsit ovinele înțărcate. Deci, oile nu se mulg.  O dată, acele animale sunt excluse de la controlul oficial al producției, asociația a luat măsuri împotriva controlorilor și le-a desfăcut contractul de muncă. Sigur că este încă în analiză, dar având în vedere că am început controlul pe sprijin cuplat și personalul de la ANZ este destul de puțin, nu am avut încă timp să luăm decizia definitivă. Dar ca și repercusiuni, gândiți-vă, 1.000 de ovine să fie trecute în controlul oficial al producțiilor, iar dintre produșii ovinelor respective, care sunt în COP, se aleg reproducătorii cu certificate de origine, cam ce repercusiuni sunt?! Nu zic sigur că de la aceste exploatații au fost și berbeci cu certificate de origine, dar ca și procedură de lucru, facem controlul oficial al producțiilor ca de la animalele  performante, în urma controlului, să alegem reproducătorii pe care-i promovăm în ameliorare.

După părerea mea, abaterea este foarte gravă, în măsurile pe care le luăm nu vrem să fim nici foarte drastici, dar nici nu putem să fim îngăduitori având în vedere că vorbim despre o activitate de ameliorare pe care mulți președinți de asociații o susțin și o fac cu conștiinciozitate. Dar dacă găsim situații de acest fel, dați-mi voie să am dubii în ceea ce privește calitatea reproducătorilor cu certificate de origine, a declarat ing. Vaida Bela, director general al Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), exclusiv pentru AGROINFO.

Sprijinul cuplat pentru ovine, subvenția europeană cu cel mai mare cuantum pe cap de ovină, 17,71 euro/cap de ovină la nivelul anului 2019, se acordă crescătorilor de ovine care dețin berbeci cu certificate de origine, este una dintre variante, iar, a doua, dacă ovinele sunt trecute în controlul oficial al producțiilor, primul pas pentru a fi înregistrate în registrele genealogice ale raselor.

La sprijin cuplat sunt cele două variante de a beneficia de subvenție: crescătorul are animalele trecute în COP și-n baza adeverințelor eliberate că sunt trecute în COP și respectă raportul de un berbec (înscris în registrul genealogic al rasei, secțiunea principală n.r.) la 35 de femele ovine, APIA plătește, sau pot folosi berbeci cu certificate de origine fără ca femelele să fie în COP (raportul de un berbec la 35 de femele ovine înregistrate în registrul genealogic se respectă și-n acest caz n.r.). Dar în situația de față, da, aceste animale au fost trecute în COP și au beneficiat și de sprijin cuplat, a explicat șeful ANZ.

Oierii respectivi solicită sprijin cuplat la ovine și pentru acest an.

Ei (crescătorii n.r.) au depus cererea la APIA pentru sprijin cuplat în decursul acestui an, adeverințele se eliberează până-n 31 august și vor beneficia de sprijin cuplat începînd din 15 octombrie dacă vor primi adeverințe pentru sprijin cuplat. Adeverințele sunt solicitate la asociațiile care dețin registrele genealogice ale raselor de ovine. Depinde ce va face asociația, dar, după părerea mea, aceste animale nu trebuie să beneficieze de sprijin cuplat pentru 2020, a mai spus șeful ANZ.

Unul dintre crescătorii de ovine a cărui fermă a fost controlată de ANZ și unde s-au descoperit grave nereguli, ovine trecute în COP fără să fie mulse, fără să aibă picătură de lapte producție, a depus deja la APIA adeverința eliberată de asociație pentru sprijinul cuplat. Crescătorul spune că oile nu au lapte din cauza secetei și că le-ar fi muls și când a venit controlul, dar ploua și nu le-a terfelit pentru o găleată de lapte.

Nu știu ce nu le-o convenit dumnealor (inspectorilor ANZ n.r.), io nu am semnat nimic, nu s-o încheiat procesul-verbal la fața locului. Dintre ovine erau și înțărcate pentru că lactația la ovine nu durează. Am depus deja adeverința la APIA pentru sprijinul cuplat că am ovinele în COP. Cât o fost două controale, am muls, la al treilea control când o venit și oile or înțărcat din cauza secetei, că nu este iarbă. Acuma plouă, să terfelești atâtea oi pentru o găleată de lapte, nu cred că e convenabil, ne-a spus Valentin, crescător de ovine din județul Bihor.

Cum va fi sancționată asociația crescătorilor de ovine din Bihor unde în controlul oficial al producțiilor de lapte figurează și oi sterpe?

Noi, ANZ, putem merge la o măsură foarte drastică, gravă, retragerea acreditării întregii asociații pe această chestiune. Interesul nostru nu este să sancționăm, interesul nostru este să fim corecți, să respectăm legislația și fermierii corecți și cinstiți să beneficieze de formele de sprijin pe care statul român le poate acorda din buget național sau fonduri europene. Nu vrem să fim nici foarte vehemenți. Orice sancțiune are diferite nivele. Din punctul meu de vedere, abaterea sau constatarea în urma controlului este foarte gravă. În același timp, însă trebuie să ne gândim și la ceilalți membri ai asociației. Pentru că, mă gândesc, din Bihor nu toți crescătorii se înscriu în partea asta, că au înțărcat oile. Dacă vom avea sesizări, în mod cert, că vom dispune controale și dacă se mai repetă, nici nu se discută să nu ridicăm acreditarea asociației, indiferent de ce consecințe sunt. Nu putem tolera ilegalitățile sau neregulile pe motiv că au de suferit și alții, a precizat ing. Vaida Bela.

Cum se procedează corect la controlul oficial al producțiilor la ovine?

Principiul în baza căruia funcționează registrele genealogice este: prima etapă este controlul oficial al performanțelor, al producțiilor, în cazul de față, controlul producției de lapte. Se face un grafic de control, controlorii se deplasează la exploatații și măsoară cantitatea de lapte de la fiecare oaie mulsă. Dintre aceste animale se aleg cele mai bune femele de lapte, masculii proveniți de la aceste femele primesc certificate de origine în urma mai multor analize, nu pur și simplu toți berbecuții de la aceste femele primesc certificate, se face o bonitare,  trebuie să aibă ascendent în secțiunea principală a registrului genealogic, adică, mama și tata să fie în secțiunea principală a registrului și-n urma acestor analize, acel animal poate să primească certificat de origine. Tot așa, se poate întâmpla să avem femele trecute deja în registrul genealogic, secțiunea principală, dar producția de lapte este așa de mică încât produsul mascul al acelei femele nu poate beneficia de certificat de origine, a explicat șeful ANZ, exclusiv pentru AGROINFO.

Login pentru a posta comentarii
Go to top