AJUTOR DE CRIZĂ! MICII CRESCĂTORI DE VACI ÎȘI VĂD LA ANUL BANII!

BANII LA ANUL! Ajutorul de maxim 7.000 de euro pentru fermele de vaci care dețin sub 100 de capete de bovine va fi plătit până la data de 30 iunie 2021, termenul de aprobare al cererilor depuse pentru acest ajutor fiind data de 31 decembrie 2020, se arată în Fișa Măsurii 21 Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19.

AGROINFO a solicitat astăzi Ministerului Agriculturii documentul care stabilește condițiile, cuantumul și termenul de plată pentru ajutorul de criză acordat micilor crescători de bovine. VEZI DOCUMENTUL PUBLICAT INTEGRAL AICI!

Potrivit fișei Măsurii 21, transmisă de MADR pentru AGROINFO, sprijinul financiar va fi acordat micilor crescători de bovine din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR), sub forma unei sume forfetare, nu pe cap de animal. Astfel, cei care dețin între 5 vaci și 10 vaci vor primi 1000 de euro, cei care au între 11 vaci și 20 de vaci, 2000 de euro, iar cei care dețin de la 61 de vaci până la 99 de vaci vor încasa suma maximă a acestui ajutor, 7.000 de euro. Aveți în tabelul de mai jos toate sumele:

Potrivit Ministerului Agriculturii, acest ajutor a fost notificat, exact în forma publicată de noi, la Comisia Europeană și face parte din categoria ajutoarelor pentru dezvoltare rurală. Banii sunt o gură de oxigen pentru micii crescători, pentru țăranul român care are minim 5 vaci în bătătură, dar vor ajunge la micii crescători de vaci abia la anul. Precizarea este făcută în fișa Măsurii 21.

Suma forfetară urmează să fie plătită până la 30 iunie 2021, pe baza unei cereri de sprijin aprobată de autoritatea competentă până la 31 decembrie 2020.

Dacă până la data de 31 decembrie 2020 se aprobă cererile pentru această sumă forfetară, plata va începe de la anul, din 2021 și banii vor ajunge la crescători până la termenul limită de 30 iunie 2021.

Pe lângă acest ajutor destinat micilor crescători, Ministerul Agriculturii a anunțat ieri, 18 august 2020, printr-un proiect de ordonanță de urgență, un ajutor excepțional, temporar, de criză, pentru fermele care au minim 100 de capete de femele adulte bovine înregistrate în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) la data de 1 iulie 2020. Acest ajutor nu este în sumă forfetară, așa cum e sprijinul pentru micii crescători. Fermierii vor primi 100 de euro/cap de femelă bovină adultă, iar valoarea totală a ajutorului acordat unei ferme nu trebuie să depășească suma de 100.000 de euro. Banii pentru acest ajutor provin de la bugetul de stat, nu din fonduri europene destinate dezvoltării rurale. INTEGRAL AICI DESPRE AJUTORUL PENTRU FERMELE CARE DEȚIN PESTE 100 DE BOVINE!

O altă diferență între ajutorul acordat micilor crescători și fermelor mari este la termenul de plată. Fermele cu minim 100 de vaci vor încasa ajutorul până la data de 31 decembrie 2020. Deci, anul acesta. Micii crescători, la anul.

Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat şi a documentelor justificative este de 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2020, se arată în proiectul de ordonanță de urgență, publicat pe site-ul oficial MADR.

Login pentru a posta comentarii
Go to top