Imprimă această pagină

Fără drepturi pentru lucrătorii agroalimentari, livrările alimentare europene se țin pe un teren cutremurător

Astăzi, EFFAT se alătură forțelor cu alte 27 de organizații, inclusiv Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA), Oficiul pentru Advocacy pentru Comerț Just, Institutul de Politici Europene pentru Societatea Deschisă (OSEPI), Oxfam, PICUM (Platforma de Cooperare Internațională pentru Migranții Neregumentați) și Slow Food Europa să reînnoim apelul nostru la măsuri urgente și reforme structurale pentru a aborda impactul noii pandemii coronavirus asupra agriculturii UE și a lucrătorilor agroalimentari.

Declarația noastră comună Fără drepturi pentru lucrătorii agroalimentari, livrările alimentare europene se bazează pe un teren cutremurător,  subliniază faptul că deficitul de forță de muncă demonstrează modul în care agricultura europeană depinde în mare măsură de lucrătorii migranți, mulți fără documente, care alcătuiesc o proporție semnificativă din cei care culeg fructe și legume, precum și ambalarea și procesarea alimentelor noastre. Ceea ce ar trebui să demonstreze și lipsa lucrătorilor în domeniu este faptul că condițiile de muncă din sectorul agroalimentar au fost ignorate prea mult timp.

Pandemia oferă UE oportunitatea de a revizui sistemul său agricol și alimentar, pentru a o face atât mai ecologică cât și mai conformă cu drepturile, cu lanțuri de aprovizionare mai echitabile, prețuri adecvate atât pentru fermieri cât și pentru consumatori și drepturi de muncă garantate pentru lucrători.

 Acesta prezintă în special următoarele șase acțiuni:

  1. Abordați situația lucrătorilor agroalimentari de urgență în timpul pandemiei COVID-19.
  2. Transformă noua PAC pentru ca aceasta să fie durabilă atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere al mediului.
  3. Includeți un accent pe lucrătorii din Strategia Farm to Fork.
  4. Asigurarea accesului deplin la locuri de muncă declarate pentru lucrătorii migranți și refugiați.
  5. Îmbunătățirea funcționării rutelor permiselor de muncă pentru migranții non-UE să ajungă în Europa și să impună respectarea drepturilor lucrătorilor migranți și refugiați.
  6. Elaborați legislația UE obligatorie privind drepturile omului și diligența cu privire la mediu .

Declarația comună urmărește scrisoarea EFFAT trimisă instituțiilor europene luna trecută în care s-a evidențiat clar cererile EFFAT pentru o mai bună protecție a lucrătorilor din alimentație și agricultură.

Declarație comună  Fără drepturi pentru lucrătorii agroalimentari, livrările europene de hrană se sprijină pe un teren cutremurător

 

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe AGROSTAR este organizatie reprezentativa la la nivel national  si este membra a  EFFAT si UITA.

Login pentru a posta comentarii