Imprimă această pagină

APROBAT DE GUVERN: AJUTOR DE STAT DE 100 DE EURO/CAP DE BOVINĂ! 20 DE ZILE PENTRU CERERI!

OFICIAL. Guvernul a aprobat în ședința din seara de 27 august 2020 o ordonanță de urgență prin care se acordă un ajutor de stat de 100 de euro/cap de bovină crescătorilor de bovine care au suferit pierderi din pricina pandemiei Covid-19.

Potrivit OUG aprobată de Guvern, ajutorul se acordă crescătorilor care dețin animale din speciile bovine respectiv, întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice, după caz, precum şi persoanelor juridice.

Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de stat  beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:

a) să dețină femele adulte din specia bovine înregistrate în RNE (femele din specia bovină cu vârsta de minim 24 luni la data de 1 iulie 2020), în exploatații cu cod ANSVSA, la data de 1 iulie 2020;
b) nu au solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile în baza Comunicării CE - Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijin a economiei în contextul actualei pandemii de COVID-19 (2020/C91I/01);
c) nu se afla în dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului la data de 31.12.2019 sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanțelor judecătorești de constatare a falimentului pănă la data de 31.12.2019

Beneficiarii care accesează ajutorul de stat nu pot accesa și Măsura 21 – Măsură specifică de acordare a unui sprijin temporar cu caracter exceptional în cadrul FEADR ca răspuns la epidemia COVID din cadrul PNDR 2014 – 2020.

Ajutorul de stat se acordă beneficiarilor care dețin minimum 91 capete femele adulte bovine înregistrate în RNE la data de 1 iulie 2020. În forma inițială a proiectului OUG, ajutorul se acorda de la minimum 100 de capete de bovine. La cererea crescătorilor a coborât acest prag la 91 de capete.

Cuantumul ajutorului este echivalentul în lei a 100 euro/cap femelă bovină adultă.

Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere așa cum este definită la art. 2, lit.b) care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 100.000 euro.

Ajutorul de stat poate fi cumulat cu alte forme de sprijin acordate în conformitate cu Comunicarea CE - Cadru temporar pentru măsuri de ajutor de stat de sprijin a economiei în contextul actualei epidemii de COVID-19 (2020/C91I/01), fără a depăși echivalentul în lei a 100.000 euro pentru același beneficiar.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 35.700 mii lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2020.

Cursul de schimb euro/leu pentru calcularea valorii totale maxime/cuantumului este cursul Băncii Naţionale a României valabil la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgențe.

Perioada de valabilitate a schemei este cuprinsă între data intrării în vigoare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă şi data de 31 decembrie 2020.

DEPUNERE CERERE.ACTE

Beneficiarii depun la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură -APIA, respectiv al municipiului Bucureşti, cererea însoţită de următoarele documente:

a) copie de pe B.I./C.I. a beneficiarului, certificatul de înregistrare la Oficiul Național al Registrului Comerțului al beneficiarului, împuternicire și o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal;
b) registrul exploatației emis de operatorul Sistemului naţional de identificare și înregistrare a animalelor din care rezultă efectivul de bovine deținut la data 1 iulie 2020, pentru exploatația/exploatațiile cu cod ANSVSA înscrisă/e în cerere;
c) coordonate bancare/trezorerie.

Cererea de solicitare a ajutorului de stat și documentele justificative pot fi depuse la centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, sau transmise prin fax, poștă sau în format electronic scanat prin e-mail, cu condiția asumării prin semnătură de către reprezentantul legal al beneficiarului pe fiecare pagină a documentului transmis.

În situaţia în care beneficiarii deţin mai multe exploatații de creștere a bovinelor cu coduri ANSVSA situate pe raza mai multor unităţi administrativ teritoriale din judeţe diferite, aceştia depun o singură cerere la centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură unde au depus cererea unică de plată pentru anul 2020 sau pe raza căruia își au sediul social, după caz.

Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat şi a documentelor justificative este de 20 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

Plata ajutorului de stat se efectuează până la data de 31 decembrie 2020.

Nu se acordă plăți ulterior datei de 31 decembrie 2020 dacă se constată că acestea nu au putut fi efectuate din cauze imputabile beneficiarului, respectiv nedeclararea unui cont valid la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Login pentru a posta comentarii