#Viitorul politicii agricole comune: Plenul Parlamentului European oferă o primă victorie importantă pentru drepturile lucrătorilor

După o săptămână întreagă de dezbateri intense și sesiuni de vot, Plenul Parlamentului European a adoptat în această după-amiază rapoartele sale cu privire la cele trei propuneri legislative care determină Viitorul politicii agricole comune.

Deputații europeni au susținut cererile de lungă durată ale Federației Europene a Sindicatelor din Alimentație, Agricultură și Turism (EFFAT). Adoptarea unei clauze de condiționalitate socială pentru plățile directe ale PAC este o primă victorie importantă în lupta pentru a se asigura că banii UE nu finanțează angajatorii care nu respectă drepturile de muncă individuale și colective ale lucrătorilor. O sancțiune până la excluderea totală a contribuției financiare ar fi impusă în cazul încălcării legislației muncii sau a convențiilor colective. Acest lucru este pozitiv pentru milioane de muncitori agricoli și pentru toți acei fermieri care respectă standardele de muncă aplicabile și suferă o concurență neloială față de cei care nu respectă acest lucru.

Deputații au fost de acord asupra unei alte cerințe cruciale a Federației Europene a Sindicatelor din Alimentație, Agricultură și Turism (EFFAT), asigurând cooperarea între autoritățile naționale responsabile cu inspecțiile muncii și sistemul de control al autorităților de plată a PAC. Acest lucru ar fi completat de implicarea Autorității Europene a Muncii în situații transfrontaliere.

Federația Europeana a Sindicatelor din Alimentație, Agricultură și Turism (EFFAT) regretă ambiția slabă a Parlamentului de a consolida arhitectura ecologică a PAC, inclusiv lipsa de legătură cu obiectivele Acordului verde și strategia Farm to Fork. Mai mult, deputații europeni nu au reușit să cadă de acord asupra introducerii unui nivel superior de sancțiuni pentru încălcarea standardelor de muncă. Raportul adoptat astăzi este, de asemenea, scurt în ceea ce privește asigurarea unei formări profesionale obligatorii pentru lucrătorii agricoli în cadrul celui de-al doilea pilon.

În general, EFFAT susţine decizia Parlamentului, care este un prim succes important pentru drepturile lucrătorilor agricoli. Cu toate acestea, această luptă nu s-a terminat. Acum va reveni, de asemenea, Comisiei și statelor membre să nu pună în pericol aceste realizări și să consolideze în continuare dimensiunea socială a PAC în timpul negocierilor trilogice. În acest sens, este îngrijorător să nu vedem nicio referire la drepturile lucrătorilor în abordarea generală a Consiliului, adoptată marți. Federația Europeana a Sindicatelor din Alimentație, Agricultură și Turism (EFFAT) și afiliații săi nu vor accepta nici un pas înapoi cu privire la rezultatul obținut în Parlament și își vor consolida eforturile pentru a realiza în cele din urmă o PAC care să ofere cu adevărat lucrătorilor agricoli.

 

Sursa

https://effat.org/in-the-spotlight/futureofcap-ep-plenary-delivers-a-first-important-win-for-workers-rights/

 

Ultima modificare Joi, 11 Februarie 2021 08:27

Login pentru a posta comentarii
Go to top