Fermierii români, din nou loviți!

Asociația Fermierilor din România solicită de urgență guvernanților și europarlamentarilor noi măsuri de sprijin financiar care să atenueze lovitura produsă de ridicarea prețului la motorină. Fermierii români vor fi din nou loviți, avertizează AFR.

Asociaţia Fermierilor din România (AFR) avertizează asupra unei noi apropiate scumpiri a carburanţilor, în special a motorinei, preţul acesteia devenind deja prohibitiv pentru agricultură.

"Iar asta se va întâmpla cu certitudine odată cu renunţarea în Uniunea Europeană la importurile de petrol din Rusia. Înţelegem foarte bine justificarea acestei decizii a Bruxelles-ului, parte a sancţiunilor impuse Moscovei după invadarea Ucrainei. Problema pe care o semnalăm însă este aceea că fermierii vor fi din nou loviţi, aşa cum s-a întâmplat în cazul îngrăşămintelor de sinteză. Îngrijorarea noastră pleacă de la informaţia care arată că Uniunea Europeană va propune eliminarea treptată a petrolului rusesc până la sfârşitul anului. Această interdicţie (pe care, subliniem, o înţelegem şi o aprobăm) trebuie însă însoţită de măsuri de sprijin financiar pentru agricultură, poate de o creştere a ajutorului în cazul achiziţiei de motorină", arată AFR într-o analiză făcută săptămâna trecută.

Potrivit sursei citate, o decizie cu privire la noile sancţiuni ar putea fi luată chiar în această săptămână, aşa că Asociaţia Fermierilor din România atrage atenţia guvernanţilor, dar şi europarlamentarilor, că " acum este momentul pentru a gândi măsuri de sprijin financiar".

"Şi spunem asta pentru că Uniunea Europeană este încă puternic dependentă de importurile de petrol din Rusia. Amintim că în 2019, aproape două treimi din importurile de ţiţei ale spaţiului comunitar au venit din Rusia", subliniază reprezentanții asociaţiei.

 

Sursa:

https://www.agroinfo.ro/politic/fermierii-romani-din-nou-loviti

Ultima modificare Marți, 03 Mai 2022 08:52

Login pentru a posta comentarii
Go to top