Primăriile avertizate să elibereze URGENT adeverința APIA, indiferent de plata taxelor și impozitelor!

Prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea, solicită primăriilor accelerarea depunerii Cererilor Unice de Plată până la termenul limită de 16 mai, pentru a evita penalizarea fermierilor. Totodată, prefectul avertizează primăriile să nu condiționeze înscrisurile de la registrul agricol, adeverința APIA, de plata taxelor și impozitelor.

Instituția Prefectului – Județul Bihor a emis o circulară în atenția primăriilor de la nivelul județului prin care atenționează că termenul limită de depunere a Cererii Unice de Plată este data de 16 mai 2022. În informare se arată că până în data de astăzi, 09 mai, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Centrul județean Bihor au fost depuse doar 28.058 cereri, ceea ce reprezintă 80,2% din totalul de 34.983 cereri depuse în anul 2021, precizează un comunicat al Prefecturii Bihor. 

cerere-unica-apia-2022_b

Conform circularei, pentru a beneficia de plățile directe fermierii trebuie să prezinte la depunerea Cererii Unice de Plată documentele necesare care dovedesc că terenul agricol se află la dispoziția lor, cu excepția adeverințelor conform înscrisurilor din registrul agricol, sau o copie a anexei nr. 24 de la starea civilă a unităților administrativ-teritoriale, dacă este cazul. Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziția fermierului, inclusiv adeverința conform înscrisurilor din registrul agricol, trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile la data depunerii cererii.

Totodată, primăriile pe raza cărora se află terenurile agricole sunt obligate:

– să informeze în prealabil fermierul cu privire la eliberarea adeverinței;

– să elibereze adeverințe conform înscrisurilor din registrul agricol fără condiționarea de plata impozitelor sau taxelor locale de către fermier;

– să transmită adeverințele către centrele județene sau locale APIA la solicitarea acestora.

“În fiecare an monitorizăm îndeaproape campania de depunere a Cererii Unice de Plată în județul Bihor. În urma digitalizării și simplificării procedurilor, întârzierile sunt nejustificate și inadmisibile“, a declarat prefectul Dumitru Țiplea. 

 

Sursa:

https://www.agroinfo.ro/politic/primariile-avertizate-sa-elibereze-urgent-adeverinta-apia-indiferent-de-plata-taxelor-si-impozitelor

Ultima modificare Joi, 12 Mai 2022 09:22

Login pentru a posta comentarii
Go to top