ANALIZĂ Prețurile explodează, iar salariile rămân în urmă. Cum a evoluat inflația în ultimul an și ce căi de ieșire există

Rata inflaţiei din România a urcat la 13,8 % în aprilie, conform datelor transmise miercuri de INS. În martie, rata inflaţiei a trecut de pragul de 10%, ajungând la 10,2%. Conform datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică, preţurile de consum în luna aprilie 2022 comparativ cu luna martie 2022 au crescut cu 3,7%.

Cum a evoluat inflația în ultimul an

Inflația reprezintă o problemă spinoasă cu care se confruntă în prezent europenii dar și Statele Unite. Aceasta este o problemă care ne privește pe toți, nu doar pe economiști și guvernanți, de vreme ce inflația se traduce printr-o creștere a prețurilor. Cu toate că știm cum se manifestă inflația, nu este atât de simplu să identificăm cauzele ei. De altfel, inflația reprezintă un fenomen extrem de greu de prezis. Întrebarea fundamentală legată de actualul val al inflației din Europa și Statele Unite este legată de durata acesteia. Vorbim așadar despre un fenomen pe termen lung sau este doar un fenomen de moment? Majoritatea economiștilor sunt de acord cu faptul că o rată a inflației de 2% pe termen lung nu ar trebui să reprezinte o îngrijorare pentru guvernele naționale. În egală măsură, o rată a inflației de peste 2% nu ar trebui să reprezinte o îngrijorare dacă ea se manifestă doar într-un interval scurt de timp. Problema majoră e legată de o rată mare a inflației, pe o perioadă lungă de timp.

La sfârșitul lunii octombrie a anului trecut deja lucruri începeau să arate rău. În principal ca o consecință a crizei COVID-19, rata inflației în zona euro atingea valoarea de 4,1%, aproape dublu față de estimările Băncii Centrale Europene. În Lituania, inflația ajungea la 8,4%, în Estonia, la 7,4%, iar în Letonia atingea 6%. Chiar și cea mai puternică economie din zona euro – Germania, se confrunta cu o inflație de 4,6%. În ceea ce privește țara noastră, datele Eurostat arătau că România se afla pe locul 5 în Uniunea Europeană în ceea ce privește inflația, cu o creștere a prețurilor de 5,2% în septembrie 2021, față de aceeași lună din anul 2020. Dar în ultimele luni, pe fondul crizei energetice acutizate și de conflictul din Ucraina, lucrurile au luat o turnură gravă. Inflația a urcat aproape că s-a triplat într-un interval de nici măcar un an de zile. Ca urmare avem o explozie a prețurilor la o mulțime de alimente de bază.

Prețuri mari, salarii neschimbate

Prețurile alimentelor de bază au crescut în tandem cu inflația. Astfel, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, făina costa în aprilie anul acesta cu 26,7% mai mult față de aprilie 2021, iar prețul unui litru de ulei a crescut cu 38,1% în aceeași perioadă. La categoria legume, cartofii au înregistrat cea mai accentuată scumpire, cu 41,8% mai mult față de anul trecut. Carnea și conservele din carne s-au scumpit cu 10,2% față de anul trecut, carnea de pasăre înregistrând cea mai mare creștere de preț.

sursa: Inquam Photos / George Călin

Dar și în cazul mărfurilor nealimentare avem o scumpire accentuată. În aprilie, prețul gazelor naturale a crescut cu 85,2% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar energia electrică s-a scumpit și ea cu 18,8%. De asemenea, carburanții s-au scumpit substanțial față de anul trecut. Potrivit datelor în luna mai a anului 2021, un litru de motorină costa în medie 5,46 de lei, iar la sfârșitul anului ajunsese la aproximativ 6 lei. Astăzi, un litru de motorină a ajuns la 8,82 de lei. Benzina a plonjat de la o medie de 5,50 de lei/litru în mai 2021, la 7,97/litru în luna mai a acestui an. Practic, cu banii cu care îți făceai un plin anul trecut la mașină, astăzi ajungi să umpli aproximativ jumătate de rezervor. Scumpirea carburanților în lanț a carburanților determină o scumpire a alimentelor, iar cercul vicios se perpetuează.

În același timp salariile românilor au rămas practic neschimbate. Salariul mediu net suferise la sfârșitul anului 2021 o ușoară creștere față de anul 2020, ajungând la 3.544 de lei, potrivit INS. Abia în februarie 2022 creșterea salariului mediu net a depășit ușor rata inflației de la vremea respectivă. Astfel, în februarie, salariul mediu net pe economie crescuse cu 10,6%. Problema e că între timp inflația de peste 13 puncte procentuale a depășit din nou majorarea salariului net înregistrată în februarie. Asta înseamnă că sectoarele public și privat din România pur și simplu nu pot ține pasul cu inflația.

Probleme și soluții

Inflația nu este doar greu de prezis, dar la fel de dificil este și să izolăm cu precizie toate sursele inflației. Câteva sunt însă evidente. De pildă există o relație directă între politicile economice protecționiste și inflație. Odată cu apariția coronavirsului, o mulțime de state din Europa, dar și Statele Unite sub Donald Trump, au început să aplice politici economice protecționiste, mizând de pildă pe tarife vamale. În parte, rațiunea din spatele acestor tipuri de decizii ține de protejarea producției naționale. Doar că în timp, astfel de politici generează inflație. Dacă adăugăm și criza energetică din Europa acutizată de războiul din Ucraina și problemele legate de lanțurile globale de aprovizionare ajungem la o rețetă a dezastrului economic. State precum Vietnam sau China au fost afectate de pandemia de coronavirus, iar asta s-a tradus și printr-o perturbare a forței de muncă și a lanțurilor de aprovizionare din respectivele zone. Una dintre soluții o reprezintă așadar încurajarea comerțului liber care nu se poate realiza însă decât printr-o mai mare cooperare la nivel global. O alta ar fi soluționarea problemei energiei, fie prin găsirea unor surse alternative de energie, fie prin identificarea altor parteneri globali în afară de Rusia.


În orice caz, guvernul trebuie să găsească acele mecanisme prin care să oprească tăvălugul inflației. În caz contrar, problemele economice se vor transforma foarte rapid în tulburări sociale.

Sursa:

https://psnews.ro/analiza-preturile-explodeaza-iar-salariile-raman-in-urma-cum-a-evoluat-inflatia-in-ultimul-an-si-ce-cai-de-iesire-exista-661178/

Ultima modificare Joi, 12 Mai 2022 09:28

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top