Ministrul Chesnoiu despre subvențiile din zootehnie: Plățile care vor continua!

 

 

Zootehnia va fi puternic susținută de stat în perioada următoare, sectorul de creștere a animalelor având un potențial uriaș, anunță ministrul agriculturii, Adrian Chesnoiu. Acesta a fost prezent luni -16 mai, la TVR 1, în cadrul emisiunii „Agrostrategia”, moderată de Vlad Macovei.

 

”Zootehnia este acea prelungire a materiei prime obținute în sectorul vegetal prin care se aduce plus valoare. O să vedeți tot mai mulți fermieri din zona de agricultură vegetală care vor investi în ferme zootehnice. De ce? Pentru că vedem cât impact are costul furajelor în activitatea zootehnică. Dacă nu ești și producător de furaje atunci costurile vor face tot mai grea existența unei ferme zootehnice.

Și atunci fermierii din vegetal sigur se vor orienta spre zootehnie pentru că acolo aduc plus valoare produselor obținute. Este foarte important că foarte mulți tineri vor să facă ferme comerciale. Aici va fi cheia importantă a Ministerului Agriculturii, a statului în general, să facă complementară gospodăria țărănească cu ferma comercială”, a menționat ministrul.

 

Acesta a dat și exemplul sectorului de creștere a porcului unde carnea românească a scăzut simțitor din cauza PPA. ”Spre exemplu în sectorul porcului, până să avem Pesta Porcină Africană (PPA), aveam undeva până la sută din necesarul de carne produs în România. Acum lucrurile s-au inversat. Dar prin măsurile luate de la preluarea mandatului, deși nu răspund se sănătatea animală, într-o colaborare foarte bună cu cei de la ANSVSA am reușit să luăm măsuri în timp real astfel încât să diminuăm focarele. Și de cealaltă parte să le dăm curaj fermierilor din sectorul se creștere și îngrășare să repopuleze fermele pentru că aproape doi ani de zile le-au ținut goale”, a mai spus Adrian Chesnoiu.

Plățile pentru ameliorare vor continua și în viitor

Ministrul a trecut în revistă ajutoarele care se derulează pentru sectorul zootehnic, precizând că plățile pentru ameliorare vor continua și în viitoare.

 

”Acum venim cu aceste forme de sprijin. Am dat ajutorul pentru pierderile cauzate de pandemie, către fermierii din sectorul bovinelor, suinelor și păsărilor tocmai pentru a-i ajuta să treacă pe această perioadă. Și am făcut-o într-o dezbatere transparentă pentru că cei din sectorul ovin se află într-o perioadă de performanță, produc din ce în ce mai mult, din ce în ce mai bine. Programul de ameliorare început în trecut trebuie să continue pentru că am văzut exemplare excepționale. Atât în sectorul ovin cât și cel bovin. Deci iată că genetica din sectorul zootehnic este extrem de importantă. Dar și aici viitorul trebuie să fie într-un parteneriat extrem de strâns între stat, politicile Ministerului Agriculturii și nevoia fermierilor”, a mai arătat Adrian Chesnoiu.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/224020/ministrul-chesnoiu-despre-subventiile-din-zootehnie-platile-care-vor-continua/

Ultima modificare Marți, 17 Mai 2022 08:41

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top