Imprimă această pagină

Legea irigațiilor – promulgată de președintele Iohannis. Facilități pentru fermieri și finanțare de 1,5 mld. euro pentru investiții

 

Legea irigațiilor 2022 a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Șeful statului a semnat vineri – 13 mai, decretul care promulgă legea ce vizează facilitarea investiţiilor în sistemele de irigaţii din fonduri naţionale şi europene. Proiectul a fost aprobat pe 13 aprilie de Parlament cu un vot masiv de 283 ”pentru” și doar o abținere.

 

Actul normativ prevede modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/ 2004 şi modificarea art. III alin. (1), (1 prim) şi (3) din Legea nr. 269/ 2015 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/ 2015 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/ 2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare.

Agrointeligența-AGROINTEL.RO a scris când legea a fost aprobată în Parlament, aici: Noua Lege a irigațiilor – adoptată! Finanțare de 1,5 miliarde de euro și acces la subvenții pentru micii fermieri care irigă

Potrivit expunerii de motive, intervenţia legislativă vizează înlocuirea ”acordului scris al proprietarilor, întrucât sunt multe situaţii când investiţiile sunt îngreunate sau blocate din cauza faptului că proprietarii nu pot fi identificaţi”.

 

Astfel, în cazul în care contractele nu cuprind explicit acordul proprietarilor terenurilor şi/sau aceştia nu pot fi identificaţi, titularii autorizaţiilor vor publica o notificare privind intenţia de a executa lucrările, la sediul primăriei comunei, oraşului sau municipiului pe raza căreia/căruia se află terenurile pe care urmează să fie executate lucrările, identificând aceste terenuri conform modalităţilor prevăzute Legea 138/2004. În acest caz, notificarea devine după 10 zile calendaristice titlul pentru emiterea certificatului de urbanism şi a autorizaţiei de construire.

Potrivit legii, Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, organizaţiile şi federaţiile beneficiază, în condiţiile legii, de un drept de servitute de trecere subterană, de suprafaţă sau aeriană şi de un drept de uz asupra terenurilor proprietate publică sau proprietate privată a persoanelor fizice sau juridice situate în cadrul platourilor deservite de amenajările de îmbunătăţiri funciare. Aceste drepturi au ca obiect utilitatea publică a bunurilor din fondul dominant şi se realizează cu titlu obligatoriu pe toată existenţa acestora, se exercită fără înscriere în cartea funciară şi cuprind dreptul de folosinţă, întreţinerea, reparaţiile şi paza integrităţii respectivelor bunuri, precum şi a înlăturării urmărilor unor dezastre şi aplicării de măsuri de protecţie a mediului înconjurător, conform prevederilor legale în vigoare.

Sistemele de irigaţii locale se autorizează de către Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare. Pentru sistemele de irigaţii locale înfiinţate anterior intrării în vigoare a prezentei legi, beneficiarii au obligaţia să obţină autorizaţia de la Agenţie în termen de 6 luni de la aprobarea normelor metodologice.

 

O altă veste bună este că Guvernul va aloca până în 2027 o sumă de 1,5 miliarde de euro pentru a fi continuate lucrările de reabilitare a sistemului național de irigații. Legea intră în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/223861/legea-irigatiilor-promulgata-de-presedintele-iohannis-facilitati-pentru-fermieri-si-finantare-de-15-mld-euro-pentru-investitii/

Ultima modificare Marți, 17 Mai 2022 08:44

Login pentru a posta comentarii