Fermierii scoși de la plata subvențiilor APIA din acest an

 

Fermierii care pot fi penalizați din start pentru subvențiile din campania 2022 chiar dacă plățile pentru aceste scheme derulate prin APIA încep, cu avansul, din 16 octombrie. Reprezentanții agenției de plăți au avertizat că beneficiarii de subvenții pierde din banii pe suprafață chiar și mai mulți ani consecutiv, dacă încalcă regula privind arderea vegetației uscate.

 

Reprezentanții Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Prahova au avertizat că pentru subvențiile din campania 2022 există cazuri în care beneficiarii riscă să nu obţină, integral sau parţial, subvențiile pentru care au depus cereri.

Vizați sunt acei beneficiari de subvenții directe sau plăți-bonus care au fost verificați și funcționarii APIA au descoperit că pe terenurile respectiv au avut loc arderi de vegetației uscată, ceea ce încalcă regulile de ecocondiționalitate.

”Ecocondiționalitatea este o componentă a Politicii Agricole Comune ce condiţionează acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale de respectarea de către fermieri a unor norme de bază legate de mediu, schimbări climatice, bunele condiţii agricole ale terenurilor, sănătate publică, a animalelor şi plantelor, bunăstarea animalelor. Bunele condiții agricole și de mediu prevăd că este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente. Obiectivul acestui standard este menţinerea materiei organice în sol, prevenirea şi reducerea poluării atmosferei”, au adus precizări reprezentanții APIA Prahova pentru ziarulprahova.ro.

Arderea vegetației uscate – interzisă complet

 

Astfel, fermierii care exploatează teren arabil, inclusiv pajişti temporare, nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor – paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare.

Arderea crengilor rezultate în urma tăierilor de întreţinere şi fructificare din livezi, precum şi a coardelor din plantaţiile de viţă de vie nu contravine acestui obiectiv, combaterea buruienilor din aceste plantaţii făcându-se în timpul vegetaţiei. Acest standard nu se aplică și categoriei de folosință a terenului și anume culturi permanente.

De asemenea, nu trebuie arsă vegetaţia ierboasă sau lemnoasă de pe pajiştile permanente.

”În cazul în care fermierul constată că o anumită suprafaţă a exploataţiei sale a fost arsă, incendiul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi sancţionat, acesta trebuie să întocmească și să prezinte la Centrul local/judeţean al APIA la care a depus cererea de plată o copie după sesizarea depusă şi înregistrată la poliţie, la Inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă sau, unde este cazul, la Detaşamentul de pompieri din cadrul autorităţilor publice locale (primărie). Acest document doveditor trebuie întocmit înaintea efectuării controlului şi să fie valabil la data efectuării acestuia. Copia după sesizarea depusă şi înregistrată la poliţie sau la Inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă ori la Detaşamentul de pompieri din cadrul autorităţilor publice locale, unde este cazul, se va prezenta la Centrul local/judeţean al APIA în termen de 10 zile lucrătoare de la producerea evenimentului”, a mai spus sursa citată.

Conform APIA Prahova, dacă documentul are data eliberării ulterioară executării controlului, fermierului i se va aplica sancțiunea administrativă pentru nerespectarea acestui standard.

 

”Nerespectarea de către fermieri a normelor privind ecocondiţionalitatea conduce la reducerea plăţilor sau excluderea de la plată, a uneia sau a mai multor scheme de sprijin, accesate în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea, pentru unul sau mai mulţi ani, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale care au împiedicat respectarea acestor norme”, au mai precizat reprezentanții APIA Prahova.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/224747/fermierii-scosi-de-la-plata-subventiilor-apia-din-acest-an/

Login pentru a posta comentarii
Go to top