Decizie ACUM! Banii necheltuiți, împărțiți fermierilor, crescătorilor! Ajutor 15.000 euro/fermier!

Decizie adoptată ACUM la Bruxelles! Ministerul Agriculturii din România poate să împartă sumele rămase necheltuite din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR, în perioada 2021-2022, fermierilor, crescătorilor de animale. Ajutorul pe care-l poate acorda este de 15.000 euro/fermier. Anunțul a fost făcut de Achim Irimescu, ministru plenipotențiar în cadrul Reprezentanței Permanente a României la UE.

Oficialul de la Bruxelles a precizat că Uniunea Europeană nu are bani, în schimb, dă această posibilitate statelor membre UE de a împărți fermierilor, crescătorilor de animale și unităților de procesare produse agroalimentare banii rămași necheltuiți din PNDR. Practic, acordarea acestui ajutor de 15.000 euro unui fermier, crescător de animale rămâne acum la latitudinea Ministerului Agriculturii și depinde de sumele care vor fi disponibile.

"Mai este o decizie care s-a adoptat și aici ministrul agriculturii (Adrian Chesnoiu n.r.) rămâne să verifice dacă mai sunt fonduri din PNDR. Este o decizie adoptată în care se precizează că statele membre care mai au încă fonduri necheltuite, neangajate, pentru anii 2021-2022, pot utiliza 5% din aceste fonduri pentru a le repartiza fermierilor afectați de crize. Este vorba de 15.000 euro/fermier sau o sumă de 100.000 euro/unitate de procesare.

Desigur, dacă se găsesc bani de la buget, în perioada actuală Comisia este, să spunem, foarte flexibilă, pentru că recunoaște că nu are fonduri și atunci încurajează statele membre să utilizeze, în limita regulamentelor, desigur, ajutoare de stat pentru fermieri", a declarat Achim Irimescu, la Agricultura la raport, marți seara. 

 

Sursa:

https://www.agroinfo.ro/politic/decizie-acum-banii-necheltuiti-impartiti-fermierilor-crescatorilor-ajutor-15-000-euro-fermier

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top