Petre Daea a anunțat noi sume pentru sprijinirea fermierilor afectați de importurile din Ucraina

 

 

Vor mai veni sume în această direcție, a anunțat ministrul Agriculturii, Petre Daea, referindu-se la sprijinul pe care fermierii români îl vor primi cu bani de la Uniunea Europeană. Subvențiile sunt meniți să ajute agricultorii afectați de prăbușirea prețurilor la cereale din cauza importurilor din Ucraina, scutite de taxe vamale în UE.

 

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat ieri, sâmbătă – 8 aprilie, la Ploieşti, că este un moment dificil pentru fermieri, iar suma alocată de la Uniunea Europeană cu titlul de despăgubiri este mică, însă ”vor mai veni sume în această direcţie”.

 

”Este un moment dificil şi trebuie să îl trecem şi să trecem cu bine, prin înţelegere, prin acţiune, prin ajutor reciproc, printr-o coordonare a activităţii, motiv pentru care am făcut apel la fermieri şi le-am spus să aibă încredere în autorităţile statului pentru că ele sunt cele ce trebuie să intre în dialogul acesta instituţional cu Comisia Europeană şi să stabilim, în mod corect, concret şi în folosul fermierilor acele măsuri atât de necesare pentru a depăşi momentul acesta foarte greu. (…) Au venit în ţară 10 milioane, noi, prin efortul guvernamental şi posibilităţile pe care le avem din punct de vedere juridic ca să putem antrena şi sume suplimentare, am dublat această sumă la 20 de milioane. Am pus în mişcare imediat actul normativ, în aşa fel încât sumele respective să ajungă la fermieri. E o sumă mică, dar aşteptăm, pentru că vor mai veni sume în această direcţie şi de aceea spuneam că, printr-o colaborare şi printr-o înţelegere perfectă şi o punere de acord între instituţiile statului, să putem ajungem la un rezultat convenit cu Comisia Europeană, un rezultat care trebuie să apară în urma scrisorii pe care au adresat-o cele 5 state (…) preşedintei Comisie Europene (…). Se solicită Comisiei Europene să se apeleze la celelalte fonduri pentru că rezerva de criză are o dimensiune mică”, a explicat ministrul, citat de Agerpres.

Subvenție pentru grâul rămas nevândut în depozitele fermierilor

Primul ajutor, achitat pentru stocurile de grâu

Vă reamintim că România a primit până acum un ajutor de 10,05 milioane de euro de la Comisia Europeană pentru ajuta fermierii afectați de impactul pe care îl au pe piața de cereale grânele din Ucraina. Bugetul de la UE a fost dublat de Guvern, iar suma de 20,1 milioane de euro va fi împărțită fermierilor în această fază pentru stocurile de grâu existente la data de referință de 1 februarie 2023. Banii vor fi achitați până cel târziu pe 30 septembrie.

 

De asemenea, ministrul Petre Daea a anunțat că se așteaptă acordul Comisiei Europene pentru plata despăgubirilor de secetă la culturile de primăvară afectate de seceta de anul trecut. Bugetul notificat este de 870 de milioane de lei.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/255215/petre-daea-noi-sume-ue-sprijin-fermieri/

Ultima modificare Luni, 10 Aprilie 2023 10:20

Login pentru a posta comentarii
Go to top