Comunicat APIA ASTĂZI: Subvențiile APIA pentru acest an pe care le puteți încasa acum!

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță fermierii, crescătorii de animale că sunt subvenții pe hectar și cap animal, aferente acestui an care pot fi încasate în avans. 

"Reamintim fermierilor că APIA eliberează adeverințe pentru beneficiarii următoarelor măsuri și intervenții de sprijin implementate de instituția noastră în Campania 2023, respectiv:

Sprijin de bază pentru venit în scopul sustenabilității (BISS), finanțat din FEGA;
Sprijin redistributiv complementar pentru venit în scopul sustenabilității (CRISS), finanțat din FEGA;
Măsura 10 – Agro-mediu şi climă, finanțată din FEADR;
Măsura 11 – Agricultură ecologică, finanțată din FEADR;
Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice, finanțată din FEADR;
DR - 10 – Zone afectate de constrângeri naturale semnificative, finanțată din FEADR.

Adeverințele sunt eliberate în baza convențiilor încheiate de APIA cu instituții bancare și nebancare și cu fondurile de garantare în domeniul agricol.
Până la aceasă dată APIA a eliberat 1231 de adeverințe pentru intervențiile finanțate din FEGA și 723 de adeverințe pentru intervențiile finanțate din FEADR.

colaj-valoare-subventii_b

Pentru facilitarea comunicării, protejarea mediului și reducerea încărcării administrative, fermierii pot solicita eliberarea adeverințelor prin transmiterea unei cereri prin mijloace electronice către Centrele locale/ județene ale APIA.

Modelul cererii poate fi descărcat de pe site-ul APIA, accesând link-ul: https://apia.org.ro/directia-metodologie-monitorizare.../.

Valoarea creditului poate fi de până la 90% din valoarea sumei calculate în baza suprafețelor înscrise în adeverința eliberată de APIA.
Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN - SA (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN - SA (FNGCIMM) garantează creditele acordate de bănci fermierilor.

Precizăm că potrivit Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 50/2017 de modificare a Ordinului Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr.703/2013 dobânda aferentă acordării creditelor este de RON-ROBOR 6M + maxim 2%.

În ce privește comisioanele practicate de instituțiile finanțatoare, APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.
Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și FGCR/ FNGCIMM vor fi postate pe site-ul instituției, la adresa: www.apia.org.ro, în secțiunea Convenții, Acorduri, Protocoale," a anunțat APIA.

 

Sursa:

https://www.agroinfo.ro/politic/comunicat-apia-astazi-subventiile-apia-pentru-acest-an-pe-care-le-puteti-incasa-acum

 

Ultima modificare Marți, 16 Mai 2023 08:31

Login pentru a posta comentarii
Go to top