Nou ajutor de la Comisia Europeană pentru fermierii afectați de secetă și de scumpiri!

 

Ajutor de la Comisia Europeană pentru fermierii afectați de fenomene climatice nefavorabile, de costurile ridicate ale factorilor de producție și de diverse aspecte legate de piață și de comerț. Fondurile alocate statelor membre se ridică la 330 de milioane de euro, iar noul sprijin vine la o zi după ce la nivel european s-a deblocat o sumă de 100 de milioane de euro pentru fermierii din Români, Bulgaria, Ungaria, Slovacia și Polonia.

 

Comisia Europeană a anunțat printr-un comunicat că a propus ieri, luni – 26 iunie, mobilizarea unei finanțări suplimentare din partea UE pentru fermierii afectați de fenomene climatice nefavorabile, de costurile ridicate ale factorilor de producție și de diverse aspecte legate de piață și de comerț. Noul pachet de sprijin va consta în 330 de milioane euro pentru 22 de state membre.

În plus, statele membre au aprobat ieri pachetul de sprijin în valoare de 100 de milioane euro pentru fermierii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, prezentat la 3 mai. O serie de alte măsuri, inclusiv posibilitatea unor plăți în avans mai mari, ar trebui să sprijine fermierii afectați de fenomene climatice nefavorabile.

 

Sprijin excepțional în valoare de 330 milioane euro din bugetul PAC

Fermierii din UE din Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Croația, Italia, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Țările de Jos, Austria, Portugalia, Slovenia, Finlanda și Suedia vor beneficia de acest sprijin excepțional în valoare de 330 milioane euro din bugetul Politicii Agricole Comune (PAC).

 

Țările pot completa acest sprijin din partea UE cu până la 200 % din fonduri naționale. ”Statele membre au transmis Comisiei evaluări aprofundate ale dificultăților cu care se confruntă sectoarele lor agricole respective. Măsura va fi votată de statele membre în cadrul următoarei reuniuni a comitetului pentru organizarea comună a piețelor agricole”, se arată în comunicarea Comisiei.

Defalcat, sumele puse la dispoziția statelor membre (în euro) sunt:

Austria 5 529 091
Belgia 3 912 118
Croația 3 371 029
Cipru 574 358
Cehia 6 862 150
Danemarca 6 352 520
Estonia 1 722 597
Finlanda 4 269 959
Franța 53 100 820
Germania 35 767 119
Grecia 15 773 591
Irlanda 9 529 841
Italia 60 547 380
Letonia 6 796 780
Lituania 10 660 962
Luxemburg 462 680
Malta 240 896
Țările de Jos 4 995 081
Portugalia 11 619 548
Slovenia 1 234 202
Spania 81 082 911
Suedia 5 594 367

Autoritățile naționale vor distribui ajutoarele direct fermierilor pentru a-i compensa pentru pierderile economice cauzate de perturbările pieței, de consecințele prețurilor ridicate ale factorilor de producție și ale scăderii rapide a prețurilor produselor agricole și, după caz, pentru daunele cauzate de recentele fenomene climatice, deosebit de acute în Peninsula Iberică și în Italia. Ajutorul poate finanța, de asemenea, distilarea vinului pentru a evita deteriorarea în continuare a pieței în acest sector.

 

România va primi 29,73 de milioane. Banii în conturile fermierilor până cel târziu 31 decembrie 2023

Pachetul de sprijin în valoare de 100 de milioane euro aprobat ieri de statele membre pentru fermierii din Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia, prezentat în luna mai, va aloca 9,77 milioane euro Bulgariei, 15,93 de milioane euro Ungariei, 39,33 de milioane euro Poloniei, 29,73 de milioane euro României și 5,24 milioane euro Slovaciei.

”Fermierii din aceste cinci state membre se confruntă cu probleme legate de blocajele logistice ca urmare a importurilor mari de anumite produse agroalimentare din Ucraina. Măsurile preventive excepționale și temporare privind importurile unui număr limitat de produse din Ucraina au intrat în vigoare la 2 mai 2023 și vor fi eliminate treptat până la 15 septembrie 2023. O platformă comună de coordonare lucrează, de asemenea, la îmbunătățirea fluxului comercial al schimburilor comerciale dintre Uniunea Europeană și Ucraina prin intermediul culoarelor de solidaritate”, se precizează în comunicatul Comisiei.

Plățile pentru ambele pachete de sprijin ar trebui efectuate până la 31 decembrie 2023. Statele membre vizate vor trebui să notifice Comisiei detaliile punerii în aplicare a măsurii, în special criteriile utilizate pentru calcularea ajutorului, impactul preconizat al măsurii, evaluarea acesteia și acțiunile întreprinse pentru a evita denaturarea concurenței și supracompensarea.

 

Avans mai mare pentru subvențiile fermierilor

Comisia Europeană mai anunță că pe lângă măsurile de sprijin anunțate, propune să se permită plăți în avans mai mari din fondurile PAC. Până la 70 % din plățile lor directe și 85 % din plățile pentru dezvoltare rurală legate de suprafață și de animale ar putea fi puse la dispoziția fermierilor începând cu jumătatea lunii octombrie pentru a-și îmbunătăți situația fluxurilor de numerar.

”Statele membre vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-și modifica planurile strategice PAC pentru a redirecționa fondurile PAC către investiții care restabilesc potențialul de producție în urma distrugerii culturilor, a pierderii animalelor de fermă și a deteriorării clădirilor, a utilajelor și a infrastructurii din cauza fenomenelor climatice nefavorabile. Modificările introduse de guvernele naționale în acest cadru nu ar fi incluse în numărul maxim de modificări permise. În mod similar, se acordă, de asemenea, flexibilitate în punerea în aplicare a programelor sectoriale pentru vin și fructe și legume. Acest lucru le permite beneficiarilor să își adapteze mai bine măsurile la situația actuală a pieței”, se mai precizează în informarea Comisiei.

Încercările prin care a trecut sectorul agricol

Comisia Europeană subliniază că sectorul agricol a fost supus unor presiuni în urma pandemiei de COVID-19 și de la creșterea bruscă a prețurilor energiei și ale factorilor de producție agricolă, cum ar fi îngrășămintele, în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Comisia Europeană a adoptat deja un pachet de sprijin în valoare de 500 de milioane euro în martie 2022 și a enumerat o gamă largă de acțiuni menite să asigure disponibilitatea și accesibilitatea îngrășămintelor în noiembrie 2022.

Scăderea rapidă a prețurilor produselor agricole în ultimul an, pe fondul costurilor încă ridicate ale factorilor de producție, care scad mai puțin rapid – cauzează probleme de lichiditate pentru fermieri, în special în sectorul cerealelor, al semințelor oleaginoase, al produselor lactate, al creșterii de animale, al vinului sau al fructelor și legumelor. Ca urmare a inflației de alimente, cererea consumatorilor s-a îndepărtat de anumite produse, cum ar fi vinul, fructele și legumele sau produsele ecologice, creând dificultăți suplimentare pentru producători.

 

Pe lângă această dezvoltare economică generală negativă, Peninsula Iberică a fost afectată de secetă, în timp ce anumite regiuni italiene au fost afectate de inundații deosebit de grave. Aceste fenomene meteorologice extreme provoacă daune producției și infrastructurii agricole locale. Comisia a analizat cererile de ajutor trimise de statele membre care justifică amplul pachet de sprijin aprobat ieri.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/263705/ajutor-ce-fermieri-22-tari-ue/

Ultima modificare Joi, 29 Iunie 2023 14:53

Login pentru a posta comentarii
Go to top