Gospodăriile din România, vizate de o nouă taxă. Impozitul poate ajunge la 4.700 lei/locuință

 

 

O nouă taxă pentru români – majoritatea gospodăriilor sunt vizate. Uniunea Europeană lucrează la un sistem de taxare a proprietarilor de autoturisme și locuințe – taxa pe carbon. Astfel, românii ar putea fi obligați să scoată sute sau chiar mii de lei în plus din buzunar. Guvernului României i s-a recomandat inclusiv de către reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI) să introducă o astfel de taxă.

 

UE pregătește o nouă taxă pentru care milioane de români ar putea fi nevoiți să scoată sume mari în plus din portofel. Acest sistem va presupune obligarea celor care folosesc alte surse decât curentul electric pentru a-și încălzi casele, precum și a celor care conduc mașini care poluează, să plătească, anual, mai mulți bani la stat, a relatat Antena3.ro. Cei care vor fi cei mai afectați de aceste măsuri ar fi locuitorii de la sate care folosesc sobe pe lemn.

Taxă de poluare de mii de lei pentru români

UE pregătește un sistem prin care utilizatorii de autoturisme care poluează sau cei care își încălzesc casele prin alte moduri în afară de curent electric, vor trebui să achite o taxă pe carbon.

Reprezentanții FMI au recomandat celor de la guvernare, la finalul vizitei de săptămâna trecută, să introducă o taxă pe carbon sau o acciză suplimentară pentru emisiile de carbon. Astfel, fiecare român care poluează ar fi obligat să plătească în plus.

 

 

Încălzirea caselor cu lemne, taxată (foto: istockphoto.com)

Taxă de poluare pentru încălzirea locuințelor

Asociația Energia Inteligentă a făcut câteva calcule pentru modul în care va fi aplicată noua taxă de carbon. În cazul în care va fi introdusă pentru încălzirea locuințelor, pentru un apartament cu două camere, se va plăti cu 800 de lei pe an mai mult. Pentru un apartament cu patru camere, românii vor trebui să scoată din buzunar cu 1.200 de lei în plus.

Pentru o casă, taxa va ajunge la 2.400 lei pe an. Vizate de această măsură vor fi mai ales locuințele încălzite cu lemn. Suma anual este destul de mare, de 4.700 de lei pe an. Cei din mediul rural vor plăti cel mai mult, având în vedere că în acele zone se folosesc sobele pe lemn.

 

Taxă de poluare pentru autoturisme

În ceea ce privește autoturismele, și cei cu mașini personale pe combustibil vor avea de plătit. Potrivit unui calcul făcut de Asociația Energia Inteligentă, pentru un autoturism din clasa medie (de exemplu, o Dacia Logan), cu un rulaj de 15.000 de km, se adaugă un cost de 800 de lei pe an, iar asta va însemna o cheltuială pentru carburant de 7.600 de lei pe an.

Nu este clar la acest moment dacă noua taxă pe carbon va viza și utilajele agricole și nici cuantumul pe care impozitarea îl va avea pentru mașinile agricole.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/286179/gospodariile-din-romania-vizate-de-o-noua-taxa-impozitul-poate-ajunge-la-4-700-lei-locuinta/

Ultima modificare Miercuri, 07 Februarie 2024 07:51

Login pentru a posta comentarii
Go to top