Acordul politic privind Due Diligence stabilește o nouă eră în lupta împotriva impunității corporative

EFFAT, Federația Europeană a Sindicatelor din Alimentație, Agricultură și Turism, aplaudă acordul politic cu privire la Directiva de Due Diligence pentru Durabilitate Corporativă (CSDDD). Această lege crucială poate aborda abuzurile în muncă în lanțurile de aprovizionare și rețelele de franciză. Cu toate acestea, excluderea serviciilor financiare de la obligațiile de due diligence este îngrijorătoare.

Recentul acord al colegislatorilor UE cu privire la Directiva CSDD este o etapă semnificativă pentru drepturile omului și protecția mediului în lanțurile de aprovizionare și subcontractare și sistemele de franciză. În timp ce textul final este în așteptare și detaliile sunt încă în curs de finalizare în cadrul reuniunilor tehnice, EFFAT sărbătorește victorii importante.

Textul stabilește obligații clare pentru companii de a aborda riscurile reale și potențiale legate de drepturile omului și de mediu legate de operațiunile, filialele și relațiile lor de afaceri. Victimele încălcărilor drepturilor omului legate de corporații vor putea acum să tragă la răspundere companiile în fața instanțelor UE dacă sunt prejudiciate prin operațiunile sau relațiile de afaceri ale companiilor.

Multinaționalele din UE și din țări terțe care operează în UE prin sisteme de franciză fac, de asemenea, parte din domeniul de aplicare al directivei. Aceasta este o victorie majoră pentru EFFAT, afiliații săi și toți lucrătorii din sectorul ospitalității. Practicile de distrugere a sindicatelor urmate de multinaționalele fast-food și hoteliere nu vor rămâne nepedepsite, iar victimele violenței și hărțuirii la locul de muncă vor putea, în sfârșit, să ceară dreptate și să tragă la răspundere companiile-mamă.

Secretarul general al EFFAT, Kristjan Bragason, comentând acordul politic, a spus:

„Această înțelegere este o victorie semnificativă pentru lucrătorii vulnerabili din lanțurile de aprovizionare cu produse agroalimentare și magazinele fast-food din Europa și la nivel global. Textul oferă instrumente esențiale pentru a urmări justiția corporativă și pentru a preveni încălcările drepturilor omului în sectoarele noastre. Cu toate acestea, EFFAT consideră că excluderea sectorului financiar este o oportunitate ratată”.

EFFAT își va face acum timp pentru a evalua detaliile textului final, în speranța unei adoptări rapide de către colegislatori în 2024.

 

Sursa:

https://effat.org/ro/in-the-spotlight/political-deal-on-due-diligence-sets-a-new-era-in-the-fight-against-corporate-impunity/

Ultima modificare Luni, 19 Februarie 2024 12:37

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top