Ucraina se angajează să limiteze exporturile în UE pentru a evita închiderea graniței cu Polonia

 

Ucraina a anunțat că va limita afluxurile de exporturi în Uniunea Europeană (UE). Declarațiile în acest sens vin după ce fermierii polonezi au cerut blocarea graniței cu Ucraina, iar autoritățile poloneze au afirmat că iau în calcul această variantă, care ar fi o măsură temporară. În luna martie, oficiali ucraineni și polonezi se vor întâlni la Varșovia pentru a discuta această problemă.

 

Kievul este pregătit să limiteze afluxurile de exporturi agroalimentare în Uniunea Europeană, pentru a atenua temerile fermierilor polonezi, după ce Varşovia a ameninţat că va închide temporar graniţa pentru comerţ, a declarat adjunctul ministrului ucrainean al Economiei, Taras Kachka, potrivit Bloomberg, citat de Agerpres.

 

Ucraina anunță că va utiliza instrumente de monitorizare şi licenţiere pentru exporturi (foto: adevarul.ro)

Taras Kachka a fost ieri, miercuri – 28 februarie, la Varşovia pentru discuţii menite să detensioneze protestele fermierilor, nemulţumiţi de impactul exporturilor de cereale ucrainene pe piaţa locală. Oficialul ucrainean a spus că țara sa ar putea folosi instrumente de monitorizare şi licenţiere pentru reducerea livrărilor, în cazul unor creşteri abrupte.

”Vom accepta ca exporturile să nu crească atât de rapid şi de brusc aşa cum s-a întâmplat în anii precedenţi. În prezent, predictibilitatea pieţei este mult mai importantă pentru producătorii şi exportatorii ucraineni decât extinderea agresivă”, a declarat Kachka, într-un interviu la Kiev.

Premierul polonez face eforturi pentru a remedia tensiunile de la granița cu Ucraina

La rândul său, noul premier polonez, Donald Tusk, face eforturi pentru a remedia tensiunile, blocadele de la graniţa polonezo-ucraineană, care au perturbat din noiembrie comerţul.

Kachka a explicat că Guvernul de la Kiev intenţionează să adopte măsuri pentru detensionarea situaţiei.

 

Astfel, Kievul vrea ca exportatorii să-şi trimită mărfurile doar cu autorizaţii de la autorităţile poloneze sau chiar să iasă ”deocamdată” de pe piaţă, până se va calma situaţia, susţine oficialul ucrainean.

”Trebuie să accelerăm discuţiile pentru a găsi o soluţie”, a spus Donld Tusk.

 

Oficialii din Ucraina şi Polonia se vor întâlni la Varşovia în data de 28 martie

Donald Tusk a anunţat, miercuri – 29 februarie, că Executivul ia în considerare închiderea temporară a graniţei cu Ucraina pentru comerţ, dacă nu se va ajunge la un acord convenabil, care să limiteze importurile de produse alimentare.

Polonia plăteşte ”un preţ prea ridicat pentru decizia de a lansa comerţul liber cu Ucraina”, a mai declarat premierul.
Acesta a anunţat că în 28 martie oficialii din Ucraina şi Polonia se vor întâlni la Varşovia pentru a găsi soluţii la problema exporturilor de cereale ucrainene.

În aceste zile, 50.000 de fermieri polonezi şi susţinătorii lor au protestat la Varşovia, cerând măsuri din partea Guvernului şi modificarea politicilor de mediu ale UE, un motiv comun al protestelor din Europa.

 

”Fermierii polonezi sunt afectaţi de noile măsuri dure ale UE şi fermierii noştri suferă din cauza bombardamentelor. Dacă toţi suntem într-o perioadă turbulentă, sunt două opţiuni: să fim inamici sau prieteni. Cred că, luând în considerare dinamica relaţiilor noastre, inclusiv în agricultură, ar trebui să fim prieteni”, a afirmat Taras Kachka.

 

Sursa:

https://agrointel.ro/288986/ucraina-se-angajeaza-sa-limiteze-exporturile-in-ue-pentru-a-evita-inchiderea-granitei-cu-polonia

Ultima modificare Duminică, 03 Martie 2024 09:24

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top