"CES despre Declarația de la Sibiu"

Bucureşti, 14-05-2019

Şefii de stat sau de guvern din ţările Uniunii Europene, precum și liderii PPE, precum şi Donald Tusk, Jean-Claude Juncker, Antonio Tajani şi Angela Merkel, s-au reunit în 9 mai 2019, într-un summit informal la Sibiu pentru a discuta despre viitorul UE. Liderii europeni au adoptat Declaraţia de la Sibiu, un document care cuprinde 10 puncte, reprezentând 10 promisiuni față de cetățenii europeni.
 

Sursa:
 
Comentând Declarația de la Sibiu, difuzată pe scară largă, Luca Visentini, secretar general al Confederației Europene a Sindicatelor, a declarat că "Putem susține toate cele 10 principii, deși sunt foarte generale și nu conțin propuneri concrete de acțiune. (...) Declarația în sprijinul unității europene, a democrației și a statului de drept este utilă în aceste zile când există politici populiste și anti-europene. Este păcat că dialogul cu partenerii sociali și societatea civilă nu sunt menționate. (...)”

 

Ce contează cu adevărat este ceea ce se întâmplă în continuare. Summitul de la Bruxelles din iunie trebuie să înceapă să transforme principiile în acțiune.”

 

”Consiliul ar trebui să invite Comisia și Parlamentul European să își consolideze eforturile actuale de stimulare a investițiilor și de reformă a UEM și a normelor economice ale UE, să propună un plan de acțiune pentru punerea în aplicare a pilonului european al drepturilor sociale și noi inițiative pentru mobilitate echitabilă și migrație, precum și tranziții echitabile din punct de vedere social spre o economie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon și digitală. Ei ar trebui în special să solicite noi măsuri pentru a elimina diferența de salarizare dintre Est și Vest cu salarii mai mari pentru toți, prin creșterea salariilor minime și prin negocierea mai concludentă a contractelor colective de muncă."

 

Iată textul integral al Declarației de la Sibiu:

”Noi, liderii Uniunii Europene, ne-am întrunit la Sibiu pentru a discuta și a privi înainte spre viitorul nostru comun.

Peste câteva săptămâni, cetățenii europeni își vor alege reprezentanții în Parlamentul European, la patruzeci de ani după exercitarea, pentru prima dată, a acestui drept fundamental. O Europă reunită în pace și democrație este doar una dintre numeroasele realizări. Încă de la începuturile sale, Uniunea Europeană, cu valorile și libertățile sale ca forță motrice, a oferit stabilitate și prosperitate în întreaga Europă, în interiorul granițelor Uniunii și dincolo de ele. De-a lungul anilor, a căpătat un rol important pe scena internațională. Cu o populație care se ridică la aproximativ jumătate de miliard de cetățeni și o piață unică competitivă, Uniunea Europeană este un lider în comerțul internațional și conturează politica mondială.

Ne reafirmăm convingerea că, uniți, suntem mai puternici în această lume tot mai neliniștită și care prezintă tot mai multe provocări. Recunoaștem că avem responsabilitatea, ca lideri, de a face Uniunea noastră mai puternică și de a ne crea un viitor mai bun, recunoscând totodată perspectiva europeană a altor state europene. De aceea, convenim astăzi în unanimitate asupra a zece angajamente care ne vor ajuta să ne ridicăm la înălțimea acestei responsabilități:

·       Vom apăra o singură Europă – de la est la vest și de la nord la sud. În urmă cu treizeci de ani, milioane de oameni s-au luptat pentru unitate și pentru a fi liberi și au doborât Cortina de fier care a împărțit Europa în două timp de mai multe decenii. Nu vom lăsa loc de diviziuni care vin în contra interesului nostru colectiv.
·       Vom rămâne uniți, la bine și la greu. Vom da dovadă de solidaritate în vremuri dificile și vom sta întotdeauna alături unii de ceilalți. Putem să ne exprimăm și ne vom exprima la unison.
·       Vom căuta întotdeauna soluții comune, ascultându-ne unii pe ceilalți într-un spirit de înțelegere și respect.
·       Vom continua să protejăm modul nostru de viață, democrația și statul de drept. Drepturile inalienabile și libertățile fundamentale ale tuturor cetățenilor europeni au fost dobândite cu mari greutăți și le vom prețui întotdeauna cum se cuvine. Vom apăra valorile și principiile noastre comune consacrate în tratate.
·       Vom obține rezultate acolo unde contează cel mai mult. Europa va continua să fie un actor important în chestiunile importante. Vom continua să acordăm atenție preocupărilor și speranțelor tuturor cetățenilor europeni, aducând Uniunea mai aproape de cetățenii noștri, și vom acționa ca atare, cu ambiție și hotărâre.
·       Vom respecta întotdeauna principiul echității, nu doar pe piața muncii, ci și în serviciile sociale, în economie sau în transformarea digitală. Vom reduce într-o mai mare măsură diferențele dintre noi și îi vom ajuta întotdeauna pe cei mai vulnerabili din Europa, punând oamenii pe primul loc, și nu politica.
·       Ne vom înzestra cu mijloacele potrivite ambițiilor pe care le avem. Vom oferi Uniunii mijloacele necesare pentru a-și realiza obiectivele și a-și duce la îndeplinire politicile.
·       Vom proteja viitorul următoarelor generații de europeni. Vom investi în tineri și vom construi o Uniune pregătită pentru viitor, capabilă să reziste celor mai presante provocări ale secolului XXI.
·       Ne vom proteja cetățenii și le vom oferi siguranță investind în puterea pașnică și în puterea coercitivă și colaborând cu partenerii noștri internaționali.
·       Europa va fi un lider mondial responsabil. Provocările cu care ne confruntăm astăzi ne afectează pe noi toți. Vom continua să colaborăm cu partenerii noștri la nivel internațional pentru a menține și a dezvolta ordinea internațională bazată pe norme, pentru a valorifica pe deplin noile oportunități comerciale și pentru a aborda împreună probleme globale, cum ar fi conservarea mediului și combaterea schimbărilor climatice.
Deciziile pe care le luăm vor urma spiritul și litera acestor zece angajamente. Uniunea de astăzi este mai puternică decât cea de ieri și dorim să continuăm să o facem tot mai puternică pentru ziua de mâine. Acesta este angajamentul nostru pentru generațiile viitoare. Acesta este spiritul de la Sibiu și spiritul unei noi Uniuni în 27 pregătită să își îmbrățișeze viitorul ca un corp unitar.”

(CES)

Sursa http://dialoc.ro/?s=CES+despre+Declara%C8%9Bia+de+la+Sibiu

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top