COMUNICAT: Federatia AGROSTAR protesteaza, marti, 15 Decembrie, la Parlament fata de prevederile Legii vanatorii

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe Agrostar protesteaza marti, 15 Decembrie, 2015, in fata Parlamentului (intrarea Izvor), incepand cu ora 12.00, fata de prevederile din Legea vanatorii, care incalca grav dreptul la proprietate, interzic infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole, fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetice si limiteaza numarul de caini pe care crescatorul de animale il poate detine.

  „Legea 407/2006 a suferit, in decursul timpului, nenumarate modificari, dar odata cu modificarile aduse in anul 2015 apare o noutate si anume aceea ca ”pe terenul proprietate crescatorul de animale nu mai poate pasuna”. Concret, articolul 23 din Legea 149/2015 dispune: (1) In scopul gestionarii durabile a faunei cinegetice, se interzic:c) pasunatul animalelor domestice in terenul agricol intre 6 decembrie si 24 aprilie; ”, declara secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu .

Astfel, legiuitorul nu face altceva decat sa incalce flagrant dreptul de proprietate statuat de art. 44 din Constitutia Romaniei. Practic, agricultorilor care cresc animale ”li se suspenda dreptul de proprietate”. Prin acest act normativ, legiuitorul uita atributele conferite de dreptul de proprietate: posesia, folosinta si dispozitia.

 „Totodata lit.e a aceluiasi articol dispune e) infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole, fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic;, fauna pe care legiuitorul a avut grija sa o defineasca, potrivit lit.m), art.1 din Legea 407/20016 ”.. fauna de interes cinegetic - totalitatea exemplarelor din populatiile din speciile de fauna salbatica prevazute in anexele nr. 1 si 2, existente pe teritoriul Romaniei;”, spune Horatiu Raicu. Practic, daca exista doi iepuri salbatici in cultura, nu mai poti face nimic.

 Nu in ultimul rand, legiuitorul s-a ingrijit si de numarul de caini care pot pazi turma, limitand numarul acestora.

 Este total anormal ca intr-un an in care agricultura a fost lovita crunt de seceta, pentru care nici pana in acest moment nu s-au acordat despagubiri, sa promovam un astfel de act normativ, care nu face altceva decat sa mai puna o povara in plus pe umerii agricultorilor si asa decapitalizati. In loc sa facem politici agricole durabile, venim cu tot felul de acte normative in masura sa puna piedici.

 

 

 

Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2017 10:25

Login pentru a posta comentarii
Go to top