Imprimă această pagină

CCOMUNICAT AGROSTAR: Sumbmasura 9.1 din noul PNDR,destinata Grupurilor de producatori, scoate din joc micii producatori agricoli

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe, AGROSTAR, cere adoptarea de urgenta a unor masuri fiscale care sa-i stimuleze pe micii producatori agricoli sa adere la Grupurile de producatori si, astfel, sa poata beneficia de fonduri europene prin Submasura 9.1 „Infiintarea de Grupuri de producatori in sectorul agricol”, programata pentru lansare in perioada 30 mai-3 iunie 2016.

 

Federatia AGROSTAR avertizeaza ca Ghidul solicitantului pentru aceasta submasura ii dezavantajeaza clar pe micii producatori agricoli care, nu doar ca e posibil sa nu primeasca subventia prevazuta, daca se inscriu intr-un Grup de producatori, intrucat cheltuielile depasesc cuantumul subventiei, dar pot iesi chiar in pierdere si isi pot pierde terenurile. Consideram ca aceasta submasura, asa cum arata Ghidul acum, nu le aduce nici un avantaj micilor agricultori si nu ii stimuleaza sa se asocieze in grupuri.

“Ghidul, asa cum arata, ii avantajeaza doar pe producatorii medii si mari. El nu mai poate fi modificat, dar fisa tehnica a acestei submasuri trebuie modificata fundamental. Micii producatori nu au nici un avantaj. Ei vor avea cheltuieli mai decat subventia pe care o primesc. Ba, mai mult, ar putea iesi chiar datori si astfel isi vor ceda terenurile ca sa scape de datorii. Aceasta submasura ar trebui sa le dea micilor producatori sansa de a se dezvolta si a intra in zona de antreprenoriat”, declara Cristian Gaina, consultant pe fonduri europene.

Printre masurile pe care le propunem, si care ar trebui discutate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Finantelor, ar fi ca ferma care obtine sub 5.000 de euro sa nu fie impozitata si salariul minim pe economiei in agricultura sa nu fie impozitat, pentru ca nu exista garantia obtinerii acestuia.

Iata cateva calcule facute de Cristian Gaina, luand exemplul unui fermier cu SO(Standard Output sau valoarea productiei standard) cuprins intre 1.000 si 8.000 ( neeligibil la nivel individual in PNDR si care ar trebui sa faca parte dintr-un grup de producatori pentru a benficia de subventii prin submasura 9.1 )

In cadrul grupului, la 1.000 SO , valoarea subventiei este de 330 euro, in 5 ani. La 8.000 SO, valoarea acesteia, raportata strict matematic, este de 2.640 euro, in 5 ani. Cati ”fermieri” vor valorifica productia INTEGRAL pentru a avea acesta subventie la comun cu altii?

-          De ce nu,  mai avantajos, ar arenda toti unuia dintre ei si ar primi ca ferma mica 15.000 euro  sau cu un pic de efort ar ”instala ” un tanar fermier de la 12.000 SO in sus si ar primi 50.000 euro?

-          Pentru a se fiscaliza ( PFA, II ) trebuie sa aiba studii de profil agricol, alta cheltuiala etc, sau SRL ( alte taxe costuri, declaratii ) .

Incerc sa ma transpun personal intr-un posibil membru de Grup de producatori, spune conslutantul Cristian Gaina, membru care nu are sanse de depunere proiect pe alte masuri (sub 8.000 SO ).

1.       Trebuie sa ma angajez la obiectivele Grupului, sa ma fiscalizez, deci in esenta aceasta activitate se transforma intr-un loc de munca.

2.       Loc de munca = venit salarial cel putin minim pe economie, adica 1.250 ron brut ( 925 net + 325 contributie angajat + 285 angajator adica tot el! ) total 1.535 ron /luna.

3.       In concluzie trebuie sa platesc taxe la bugetul consolidat 610 ron/luna = 36.600 ron/5ani , echivalentul la un curs de 4,5 ron = 1 euro de 8.133 euro/5 ani.

4.       Plaja de venituri din subventie (raportata matematic mie ca si membru  este de 330 euro/5 ani ( 1.000 SO ) – 2.640 euro/5 ani ( 8.000 SO )  

Punct de echilibru :

1.       Pentru a-mi acoperi doar taxele la venitul minim trebuie sa am o exploatatie de 24.645 SO cu valorificare integrala a productiei;

2.       Pentru a-mi acoperi la venitul minim salarial + taxele asimilate venitului din salariu trebuie sa am o exploatatie de 62.020 SO cu valorificare integrala a productiei;

 “Cui se adreseaza de fapt smasura 9.1?”, concluzioneaza Cristian Gaina.

 

 

Ultima modificare Miercuri, 25 Ianuarie 2017 10:15

Login pentru a posta comentarii