Gripa aviara inalt patogena depistata in Olanda si Marea Britanie. „Poate fi transmisa la om”

In ultimele trei zile, doua focare de gripa aviara inalt patogena au fost depistate atat in Olanda, precum si in East Yorkshire, Marea Britanie, potrivit Recolta.eu.

In ceea ce le priveste, autoritatile din Olanda au blocat temporar toate transporturile de pasari pe intreg teritoriul tarii, dupa ce un focar de gripa aviara a fost depistat la o ferma din sudul orasului Amsterdam, conform informatiilor publicate de Deutsche Welle si citate de ThePoultrySite. Oficialitatile precizeaza totodata ca aceasta tuplina specifica poate fi transmisa la om.

Oficiali ai Ministerului olandez al Afacerilor Economice au precizat in data de 16 noiembrie ca in timp ce testarile specifice erau inca in desfasurare, astfel incat sa se determine exact tuplina virusului care a generat focarele in cauza,  pentru specialisti era deja clar ca aceasta era o forma care potential periculoasa pentru om.

„Aceasta varianta inalt patogena a gripei aviare este deosebit de periculoasa pentru pasari”, se arata intr-o informare oficiala. „Aceasta boala poate fi transmisa de la animale la om”.

Pentru prima data, virusul a fost detectat la o ferma avicola din satul Hekendorp, la 65 kilometri sud de Amsterdam, in dupa-amiaza zilei de 15 noiembrie.

In raportul emis ulterior se prevede ca Guvernul olandez a impus o restrictie de 72 de ore la transportul tuturor tipurilor de pasari, incluzand aici si ouale, deseurile si paiele utilizate sau destinate fermelor avicole din tara.

Un raport subsecvent al Deutsche Welle adauga o alta informatie ecuatiei generale, una conform careia autoritatile olandeze au determinat ca gripa aviara depistata la o ferma avicola din centrul Olandei este cea inalt contagioasa – tulpina H5N8.

Acesta este acelasi tip de virus care a generat recent un focar de gripa aviara intr-un stol de curcani din nordul Germaniei.

In Marea Britanie, seful Departamentului Veterinar a confirmat ca acest tip de gripa inalt patogena este prezent in peninsula britanica, conform unor declaratii oficiale ale Defra.

Un caz de gripa aviara a fost confirmat la o ferma de crestere a ratelor din Yorkshire pe 16 noiembrie 2014. Actiuni imediate au fost demarate, inclusiv introducerea unei zone de restrictie de 10 kilometri si de eutanasiere a pasarilor din ferma, astfel incat sa previna orice raspandire potentiala a infectiei.

In ceea ce priveste riscurile potentiale pentru sanatatea umana, Defra (Departamentul pentru Mediu, Alimentatie si Afaceri Rurale) precizeaza ca ca unele tulpini de gripa aviara se pot transmite la om, insa situatiile sunt rare. De obicei, este nevoie de un contact direct intre om si pasarile infectate. Agentia pentru Standarde Alimentare recomanda o preparare corespunzatoare a carnii de pui si a subproduselor, incluzand aici ouale.

Sursa: Recolta.eu

Ultima modificare Marți, 18 Noiembrie 2014 13:08

Login pentru a posta comentarii
Go to top