VESTE URIAȘĂ pentru FERMIERI! PLATA PE HECTAR, DE TREI ORI MAI MARE ÎN 2019!

OFICIAL! Ministerul Agriculturii a anunțat astăzi, 12 aprilie 2019, că subvenția pe hectar pentru cultura de usturoi crește de la 1.000 de euro/ha la 3.000 de euro/ha. Decizia este anunțată printr-un proiect de hotărâre de Guvern care modifică Hotărârea Guvernului nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control a acesteia.

Valoarea sprijinului financiar care se acordă beneficiarilor este de 13.950 lei/ha, care reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/ha, fără a depăși valoarea maximă de 15.000 euro/trei exercitii financiare/beneficiar, prevăzută la art. 3 alin. (2) din Regulamentul de minimis în sectorul agricol, se arată în proiectul de hotărâre de Guvern, publicat pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii.

usturoi-12-aprilie_b

Cuantumul de 1000 de euro/ha acordat până în prezent reprezintă aproximativ 10% din totalul cheltuielilor, fiind un procent insuficient pentru susținerea cheltuielilor legate de tehnologiile aplicate în cultivarea usturoiului.

În acest context, producătorii agricoli s-au adresat ministerului pentru găsirea unor soluții de creștere valorii sprijinului financiar, reclamând cheltuielile mari privind achiziția de semințe, forța de muncă, input-uri, utilajele agricole folosite etc.
În cadrul întâlnirilor cu cultivatorii de usturoi, la care au participat și formele asociative reprezentative ale acestora, s-au realizat analize și calcule privind cheltuielile și veniturile rezultate din această cultură, reieșind necesitatea unui sprijin mai mare de la bugetul de stat, în sensul creșterii cuantumului de la 1000 euro/ha la 3000 euro/ha reprezentând contravaloarea în lei de 13.950 lei/ha, noul sprijin venind în susținerea și menținerea culturii de usturoi în zonele cu tradiție, precum și înființarea de noi suprafețe, crescând în acest fel interesul fermierilor pentru accesarea acestui program.

În acest sens, este necesară elaborarea unui proiect de act normativ care să modifice valoarea sprijinului prevăzut la art. 6 alin. (2) din Hotărârea Guvernului nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei ,,Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a
producției de usturoi”, precum și pentru stabilirea unor masuri de verificare și control a acesteia.

Sprijinul financiar reglementat de prezenta hotărâre va duce la sporirea interesului producătorilor agricoli în dezvoltarea exploatațiilor agricole precum și înființarea unor centre de colectare a producției de legume, a spațiilor destinate condiționării
(sortare, ambalare) și păstrării corespunzătoare a usturoiului precum și menținerea în cultură a suprafețelor din zonele cu
tradiție, în cultura usturoiului, se spune în Nota de fundamentare la proiectul de act normativ.

Pentru a accesa programul de susținere a producției de usturoi, solicitanții sprijinului trebuie să depună o cerere de înscriere în program până la data de 15 mai inclusiv, urmând ca Direcțiile Agricole Județene să verifice existența culturii și să înregistreze cererea în Registrul unic dedicat Programului.

Reamintim condițiile de eligibilitate pe care beneficiarii trebuie să le îndeplinească, cumulativ, pentru acordarea ajutorului de minimis de 1.000 de euro/ha:

a) să dețină o suprafață cultivată cu usturoi de minim 3.000 mp;
b) să obțină o producție de minim 3 kg usturoi/10 mp;
c) să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafețele cultivate cu usturoi în anul de cerere.
d) să facă dovada producției realizate potrivit prevederilor lit. a) și b) prin documente justificative.

Valorificarea producției se face în perioada 1 iulie - 29 noiembrie a anului de cerere. Documentele justificative (bonul fiscal/factura/fila/filele din carnetul de comercializare) care atestă comercializarea producției de usturoi valorificate în anul 2019, se depun la Direcțiile Agricole Județene până la data de 29 noiembrie.

Schema de ajutor de minimis se desfășoară pe o perioadă de 3 ani, respectiv 2019-2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro/ha cultivat cu usturoi și se calculează proporțional cu suprafața de pe care s-a obținut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha.

Bugetul pentru anul 2019 este de 2.000.000 euro (9.300.000 lei) și se aprobă anual.

În România, suprafața cultivata cu usturoi în anul 2017 a fost de 9.974 hectare, obținându-se o producție de 55.673 tone. Majoritatea suprafețelor sunt exploatate de către micii fermieri constituiți în ferme de familie.

Login pentru a posta comentarii
Go to top