De ce fermierii cu PFA si intreprinderi individuale primesc despagubiri mai mici pentru seceta?

Centrele judetene ale Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) au fost asaltate de fermieri nemultumiti, scrie Agroinfo. Agricultorii spun ca sunt nedreptatiti pentru ca suma cu care sunt despagubiti pe hectarul afectat de seceta este jumatate din suma acordata persoanelor juridice, adica societatilor comerciale si asociatiilor. Iata de unde a pornit aceasta diferentiere!

 

Sefii APIA din teritoriu au intrebat  intr-o videoconferinta conducerea din Bucuresti de ce fermierii persoane fizice autorizate (PFA) si intreprinderile individuale nu sunt asimilate persoanelor juridice si de ce nu li se platesc despagubiri pe hectar la fel de mari cum li se platesc persoanelor juridice?

Legiuitorul a avut in vedere anumite aspecte, asa ni s-a raspuns. Suntem obligati sa aplicam prevederile Ordonantei de Urgenta 45/2015 care reglementeaza cum se acorda aceste despagubiri pentru seceta. In actul normativ sunt delimitate doua categorii: persoane fizice, PFA, intreprinderi individuale si familiale si persoane juridice si forme asociative cu personalitate juridica.  La noi a telefonat pana si o primarie din judet nemultumita tocmai de aceste diferente de sume. Intelegem necazurile fermierilor, dar legiuitorul este cel care a hotarat, spune Marius Stroescu, seful APIA Arges.

Inainte de stabilirea criteriilor din acest act normativ, vorbim despre OUG 45/2015, la Ministerul Agriculturii au fost cateva intalniri cu reprezentantii asociatiilor profesionale ale fermierilor. Se pare ca aceste diferente de sume au fost convenite cu liderii acestor asociatii. Multi dintre fermierii care sunt persoane fizice autorizate sau care au intreprinderi individuale cred ca li s-a facut o mare nedreptate si sustin ca au acelasi regim juridic cu societatile comerciale si ca platesc si TVA.

Cu riscul de a-i dezamagi, in lege nu e deloc asa.  Persoana fizica autorizata , PFA, nu are personalitate juridica, chiar daca este inregistrata la Registrul Comertului. Nu dobandeste aceasta personalitate prin inregistrare. Un fermier persoana fizica autorizata este obligat sa plateasca TVA doar daca veniturile realizate intr-un an depasesc plafonul de 220.000 de lei (art.153 din Codul fiscal).

Ce inseamna intreprindere individuala? Intreprinderea individuala este intreprinderea economica, fara personalitate juridica, organizata de un intreprinzator persoana fizica. Intreprinderea individuala nu dobandeşte personalitate juridica prin inregistrarea in Registrul Comertului. (Ordonanta de Urgenta 44/2008 privind desfaşurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale şi intreprinderile familiale)

Deci, nici PFA si nici intreprinderea individuala nu au personalitate juridica, din acest motiv sunt trecute in actul normativ  in categoria persoanelor fizice.

Fireste,  in momentul negocierilor de la Ministerul Agriculturii s-ar fi putut face altfel impartirea astfel incat PFA si intreprinderea individuala sa beneficieze de sume la fel de mari pe hectar cum beneficiaza persoanele juridice. Un fermier cu PFA sau cu intreprindere individuala exploateaza si 400-500 ha. Nu e acelasi lucru cu o gopodarie taraneasca in care sunt lucrate 4-5 ha. 

S-ar parea ca atunci cand s-au stabilit sumele pe hectar si s-a decis ca persoanele juridice sa primeasca dublu s-au luat in considerare diferentele intre obligatiile fiscale pe care le are o persoana juridica, societati comerciale, si cele care revin PFA sau intreprinderii individuale.  Un PFA ar avea doar trei obligatii catre bugetul de stat: impozit 16% pe venitul net, 5,5% din venitul brut pentru sanatate şi 26,3% din venitul lunar declarat de asigurat (adica venitul pentru care doresc sa se asigure) contributii la sistemul de pensii CAS

Pe langa aceste obligatii, societatile comerciale mai trebuie sa achite impozit pe dividende, accize pentru produsele accizabile, taxe pentru eliberarea avizelor, autorizatiilor, impozitul pe profit, etc.

Lista cu despagubirile acordate pentru fiecare cultura!

Porumb boabe
Persoane fizice cu atestat de producator, PFA, intreprinderi individuale si familiale – 280 lei/ha;
Persoane juridice precum si forme asociative cu sau fara personalitate juridica – 560 lei/ha.
Floarea soarelui
Persoane fizice cu atestat de producator, PFA, intreprinderi individuale si familiale – 285 lei/ha.
Persoane juridice precum si forme asociative cu sau fara personalitate juridica – 570 lei/ha.
Soia
Persoane fizice cu atestat de producator, PFA, intreprinderi individuale si familiale – 335 lei/ha;
Persoane juridice precum si forme asociative cu sau fara personalitate juridica – 670  lei/ha.
Cartof
Persoane fizice cu atestat de producator, PFA, intreprinderi individuale si familiale – 1.130 lei/ha;
Persoane juridice precum si forme asociative cu sau fara personalitate juridica – 2.260  lei/ha.
Sfecla de zahar
Persoane fizice cu atestat de producator, PFA, intreprinderi individuale si familiale – 600 lei/ha;
Persoane juridice precum si forme asociative cu sau fara personalitate juridica – 1.200 lei/ha.
Legume de camp
Persoane fizice cu atestat de producator, PFA, intreprinderi individuale si familiale – 1.490 lei/ha;
Persoane juridice precum si forme asociative cu sau fara personalitate juridica – 2.980 lei/ha.
Plante de nutret
Persoane fizice cu atestat de producator, PFA, intreprinderi individuale si familiale – 222,5 lei/ha;
Persoane juridice precum si forme asociative cu sau fara personalitate juridica – 445  lei/ha.
Pasune
Persoane fizice cu atestat de producator, PFA, intreprinderi individuale si familiale – 50 lei/ha;
Persoane juridice precum si forme asociative cu sau fara personalitate juridica – 100  lei/ha.
Fanete
Persoane fizice cu atestat de producator, PFA, intreprinderi individuale si familiale – 75 lei/ha;
Persoane juridice precum si forme asociative cu sau fara personalitate juridica – 150  lei/ha.

Sursa: Agroinfo

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top