Ministrul Agriculturii, despre criza laptelui: Comerciantii nu au scazut pretul precum producatorii

Producatorii romani de lapte nu au cui sa vanda din cauza unui blocaj al pietei de profil, mai ales in contextul in care comerciantii din Romania nu au scazut preturile corespunzator cu reducerea acestora la producator, a declarat recent ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, potrivit Agerpres, citata de stiriagricole.ro.

 

„Eu nu cumpar, de cand am ajuns in Romania, lapte sub 4,50 lei in magazin si am venit in noiembrie. Ce s-ar fi intamplat daca pretul se reducea, ca si pretul la producator, macar cu 40%? Eu mergeam in magazin si, in loc sa cumpar un litru, cumparam doi. Chestiunile sunt foarte simple: piata nu functioneaza, aici e problema, de aceea legea pe care a adoptat-o Parlamentul are un rol foarte important (Legea 321). Din pacate, comerciantul nu a inteles semnalul pietei. Ar trebui ca in momentele acestea grele sa fie comerciantul alaturi de noi. Din pacate, nu s-a intamplat acest lucru. Imi pare rau ca o spun, dar asta e realitatea”, a afirmat Achim Irimescu, la o dezbatere organizata de PNL despre impactul aprobarii Legii privind comercializarea produselor alimentare in societatea romaneasca, potrivit sursei citate.

Seful MADR a dat ca exemplu Germania, acolo unde intr-un context similar, pretul la comerciant s-a redus in aceeasi proportie cu scaderea de pret de la producator.

„La noi nu se intampla lucrul acesta. Suntem pe o piata unde nu e la indemana producatorului sa regleze pretul si nici a statului. Piata nu se autoregleaza dintr-un blocaj. De aceea e atat de necesara aceasta lege si de aceea Guvernul a sustinut-o. Tare ne-am bucura daca si in Romania s-ar intampla un fenomen similar in care daca macar sufera producatorul sa se regaseasca la consumator aceasta diferenta de pret. Sigur, e piata libera, e greu sa intervii, dar mi-am exprimat speranta ca si consumator din Romania in ceea ce priveste aplicarea legii pe care Parlamentul a adoptat-o”, a mai spus ministrul.

Chiar daca au fost luate unele masuri de sprijin la nivel european, sectorul laptelui este intr-o criza fara precedent. Un litru de lapte a ajuns sa se vanda cu 40 de bani, conform ministrul Agriculturii.

„Sectorul laptelui este intr-o criza grava. Am fost recent la Vatra Dornei si lumea e extrem de nemultumita. Primesc 40 de bani pe litrul de lapte. Este incredibil ce se intampla. Nimeni din tara asta nu vrea sa dati faliment. Dezvoltarea mediului rural se datoreaza dumneavoastra si muncii pe care o desfasurati”, a declarat Achim Irimescu, la protestul fermierilor din 7 iunie.

In luna septembrie 2015, pentru a sprijini sectoarele europene de lapte si carne de porc, Comisia Europeana a anuntat acordarea unor ajutoare exceptionale, aprobate prin Regulamentul Delegat (UE) nr. 1.853/2015 al Comisiei din 15 octombrie 2015 de acordare a unor ajutoare exceptionale cu caracter temporar fermierilor din sectorul cresterii animalelor, prin care se aloca un total de 420 milioane euro, Romaniei revenindu-i o suma totala de 11,1 milioane de Euro (8,8 mil. euro pentru sectorul de lapte , 2,3 mil. euro pentru sectorul carnii de porc).

Sursa: stiriagricole.ro

Login pentru a posta comentarii
Go to top