Util pentru fermieri: Cum se impoziteaza veniturile din arendarea terenurilor agricole

Impozitul de 16 la suta aferent veniturilor din arenda este calculat, retinut si virat de catre arendas. Pentru persoanele fizice cu venituri din arenda, modul in care se calculeaza si se platesc impozitul pe venit si contributia individuala de asigurari sociale de sanatate (CASS) s-au schimbat de la inceputul acestui an, ca urmare a modificarilor aduse la Codul Fiscal, reaminteste DGRFP Galati. La baza noului tratament fiscal sta OUG nr.102/2013 de modificare a Legii nr.571/2003 privind Codul fiscal, precum si OUG nr.88/2013 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare. Iata, in cele ce urmeaza, principalele repere ale noilor prevederi, potrivit Agrointeligenta.

Stabilirea venitului brut din arenda

In cazul veniturilor obtinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileste pe baza raportului juridic/contractului incheiat intre parti si reprezinta totalitatea sumelor in bani incasate si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura primite. In cazul in care arenda se plateste in natura, pentru stabilirea venitului brut se vor avea in vedere preturile medii ale produselor agricole, ultimele care au fost comunicate de catre consiliul judetean in raza teritoriala a caruia se afla terenul arendat.

Stabilirea venitului net din arenda

Venitul net din arenda se stabileste la fiecare plata prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25 la suta asupra venitului brut. In cazul in care arenda se exprima in natura, venitul net se determina ca diferenta intre sumele reprezentand echivalentul in lei al veniturilor in natura, determinate pe baza preturilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotarari ale consiliilor judetene si cota de cheltuiala forfetara de 25 la suta, reprezentand cheltuiala deductibila.

Calculul, retinerea si virarea impozitului

Impozitul pe veniturile din arenda se calculeaza prin retinere la sursa de catre platitorii de venit, la momentul platii venitului, prin aplicarea cotei de 16 la suta asupra venitului net. Impozitul astfel calculat si retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut. Impozitul aferent veniturilor din arenda, calculat, retinut si virat de catre arendas, este impozit final.

Asigurarile sociale de sanatate

Pentru veniturile obtinute din arendarea bunurilor agricole, persoanele fizice datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate, in cota de 5,5 la suta aplicata asupra bazei lunare de calcul. Baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru arendator este diferenta dintre venitul brut si cheltuiala deductibila determinata prin aplicarea cotei de 25 la suta asupra venitului brut si nu poate fi mai mica decat un salariu de baza minim brut pe tara, daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia. Baza lunara de calcul nu poate fi mai mare decat valoarea a de cinci ori castigul salarial mediu brut. Contributia individuala de asigurari sociale de sanatate, se retine si se vireaza de catre arendas pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care au fost platite veniturile.

Sursa: Agrointeligenta

Login pentru a posta comentarii
Go to top