Imprimă această pagină

Criza pieței zahărului din UE - EFFAT și CEFS răspund

EFFAT, reprezentând angajații din sectorul zahărului din UE, și CEFS, reprezentând producătorii de zahăr din UE, se unesc pentru a arăta alarmarea cu privire la criza extremă de pe piața europeană a zahărului.
 
Prețurile UE pentru zahăr alb sunt acum la cel mai scăzut nivel de la începutul înregistrărilor de acum 12 ani. Chiar și cei mai competitivi producători de zahăr se luptă să-și acopere costurile. Pierderile substanțiale determină deja producătorii de zahăr să suspende proiectele de investiții, cu implicații potențiale pe termen lung pentru competitivitatea sectorului. Dacă această situație fără precedent continuă, rezultatul va fi pierderea locurilor de muncă și închiderea fabricilor.
 
EFFAT și CEFS deplâng atitudinea dominantă în cadrul Comisiei Europene în fața acestei crize. A sugera că sectorul care a adus această situație în sine este acela de a arăta o ignoranță plină de umflare a fundamentelor pieței UE a zahărului.
Creșterea producției de zahăr a fost o consecință logică și preconizată a încheierii cotelor, dar prețurile curente sunt mult mai mici decât cele prognozate de Comisia Europeană (1). Explicația este criza de pe piața mondială profundă, cauzată de creșteri semnificative ale producției în Thailanda și India și de exporturile subvenționate din India și Pakistan.
 
Sectorul zahărului din UE nu trebuie obligat să plătească pentru sprijinul oferit de țările terțe în detrimentul schimburilor comerciale. Într-adevăr, este datoria Comisiei Europene, a Parlamentului European și a statelor membre de a apăra industriile și locurile de muncă europene.
 
Producția de zahăr din sfeclă UE este o activitate agricolă și industrială. Susține viețile a sute de mii de familii din zonele rurale vulnerabile din UE. Ocuparea forței de muncă de înaltă calitate, remunerativă, pe care o oferă, este rară în aceste regiuni și nu este ușor de înlocuit.
Odată ce fabrica de zahăr din sfeclă este închisă, producția de zahăr în această zonă este foarte puțin probabil să se întoarcă. Este puțin probabil ca fabricile să primească capitalul necesar pentru redeschiderea acestora; expertiza agricolă este, în general, pierdută pentru totdeauna. Nerespectarea măsurilor adecvate în fața acestei crize ar putea fi devastatoare pentru zonele rurale din întreaga Uniune.
 
Personalul din sectorul zahărului și producătorii de zahăr cheamă instituțiile europene să răspundă în mod corespunzător acestei crize
Timpul de inacțiune sa încheiat!
 
(1) Cf. Raportul Comisiei privind perspectiva agricolă a Comisiei Europene, 2017-2030.
 
EFFAT este Federația Europeană a Sindicatelor pentru Alimentație, Agricultură și Turism. Ca federație europeană a sindicatelor, reprezentând 120 de sindicate naționale din 35 de țări europene, EFFAT apără interesele a peste 22 de milioane de lucrători față de instituțiile europene, asociațiile patronale europene și companiile transnaționale. EFFAT este membru al CES și organizația regională europeană a FUE .
 

Ultima modificare Luni, 15 Octombrie 2018 16:39

Descarcă ataşamente:
Login pentru a posta comentarii