DOCUMENT INTERN APIA: Fermierii, SUFOCAȚI de controalele pentru SUBVENȚII

Fermierii, sufocați de controalele APIA pentru subvențiile agricole. Un raport pe anul 2018 al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) – Centrul județean Gorj arată modul în care sunt controlați fermierii pentru subvențiile primite pe teren sau cap de animal. Verificarea producătorilor agricoli este obligatorie an de an pentru un anumite eșantion de fermieri extras de APIA Central și transmis la nivel local.

Controlul clasic pe teren este efectuat de funcționarii agenției de plăți din fiecare județ și nu de cei din APIA Central. Pentru verificările prin teledetecție sunt folosite datele transmise prin satelit și coordonate mai departe de firma Gauss SRL, singura care se ocupă de ani buni de gestionarea dosarelor fermierilor.

În altă ordine de idei, fermierii pot să primească în exploatația pe care o dețin funcționarii de la APIA pentru controlul clasic, supracontrol de la AFIR dacă au plăți achitate din bugetul FEADER pentru care autoritatea delegată este APIA.

Mai mult, fermierii se pot trezi și cu surpracontrol clasic sau supracontrol efectuat de Curtea de Conturi. Iată cum arată un grafic al controalelor anuale către fermieri, conform unui document al APIA Gorj:

De precizat că la acest moment, în timp ce alți fermieri au primit, parțial, plățile din Campania APIA 2018, producătorii agricoli din eșantionul de control sunt încă blocați cu dosarele.

În exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, directorul general al APIA, Adrian Pintea, a prezentat situația din prezent a procedurilor pentru plățile agricultorilor aflați în eșantionul de contro.

Login pentru a posta comentarii
giweather joomla module

Go to top