OFICIAL! ASOCIAȚIILE CARE VÂND BERBECI CU CERTIFICATE DE ORIGINE!

COMUNICAT! Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) pune la dispoziția crescătorilor de ovine lista cu asociațiile din oierit care au de vânzare berbeci de rasă pură, cu certificate de origine.

Agenția Națională pentru Zootehnie a solicitat asociațiilor care conduc registrele genealogice ale raselor de ovine să inventarieze și să comunice disponibilul de berbeci reproducători pentru campania de montă a anului 2019 raportat la efectivul de femele înscrise/înregistrate în registrele genealogice.

Preocuparea ANZ este să le faciliteze accesul crescătorilor la informații privind asociațiile de la care pot fi achiziționați reproducători de rasă pură (cu certificate de origine) pentru campania de montă a anului 2019 și pentru a se putea înscrie cu animalele lor în programele de ameliorare ale raselor.

Precizăm că începând cu toamna anului 2018 s-au autorizat pentru montă naturală în fermele cuprinse în lucrările de selecție, exclusiv masculi cu certificate de origine. Pe listă găsiți: Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, Asociația Crescătorilor de Ovine Păstorul Crișana, ambele pentru rasa Țurcană, Asociația Crescătorilor de Ovine din Dobrogea, rasele Merinos de Palas, Merinos de Stavropol, Merinos Transilvănean, Rasa de lapte Palas, Lacaune, Texel, Suffolk, Asociația Crescătorilor de Ovine Teleorman, rasa Cap Negru de Teleorman, Asociația Crescătorilor de Ovine Miorița Chișineu Criș, rasa Țigaie varietate albă, Asociația Crescătorilor de Ovine Caraș Severin, rasa Țurcană, varietate Rațca, Asociația Crescătorilor de Ovine 2003 Călărași, rasa Île de France, Moldoovis Botoșani, rasa Karakul, Miorița Moldavis, rasa Awassi.

Din cei 111133 masculi disponibili, 56403 de cap. sunt reprezentate de tineret mascul potențial beneficiar al certificatului de origine și al autorizației la monta naturală.
Din totalul de 56403 capete, cu ocazia campaniei de autorizare la montă naturala dacă nu îndeplinesc performanţele minime stabilite prin programele de ameliorare.
Cei rămași vor constitui efectiv disponibil pentru:
1. acoperirea raportului de sexe de 1:35, pentru femelele din programele de ameliorare;
2. va asigurarea reformei masculilor deja înscriși în registrele genealogice;
3. va fi disponibil pentru fermele care vor dori să intre/reintre în programele de ameliorare, oadată cu monta anului 2019.

Login pentru a posta comentarii
Go to top