IMPOZITUL PE ARENDĂ ÎN 2019! CE OBLIGAȚII AU BENEFICIARII ȘI PLĂTITORII ARENDEI?

OBLIGAȚII FISCALE FERMIERI! În anul 2019 impozitul pe veniturile din arendă se calculează prin reținere la sursă de către plătitorii de venit la momentul plății venitului. Venitul brut se stabilește pe baza raportului juridic/contractului incheiat între părți și reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate și/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite, explică economist Irina Dumitrescu, pentru contabilul.ro.

În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza prețurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâri ale consiliilor județene și, respectiv, ale Consiliului General al Municipiului București, ca urmare a propunerilor direcțiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii, hotărâri ce trebuie emise înainte de începerea anului fiscal. Aceste decizii se transmit, in cadrul aceluiași termen, direcțiilor generale regionale ale finanțelor publice, pentru a fi comunicate unităților fiscale din subordine.

Venitul net din arendă se stabilește la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut. Impozitul se calculează prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului net, impozitul fiind final.

Impozitul astfel calculat și reținut pentru veniturile din arendă se plătește la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reținut. Veniturile se declară de către cel care plătește arenda în declarația 112.

CINE PLĂTEȘTE CONTRIBUȚIA DE ASIGURĂRI SOCIALE DE SĂNĂTATE

Persoanele fizice, care au venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, datorează această contribuție dacă estimează venituri anuale cumulate cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară din una sau mai multe surse de venituri.

Încadrarea în acest plafon, în cazul activităților din agricultură, se analizează prin luarea în calcul a venitului net sau normei de venit, dupa caz, pentru veniturile din activități agricole, silvicultura și piscicultura. 
    
Contribuția la sistemul asigurărilor sociale de sănătate se datorează pentru veniturile cumulate (venituri nete din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală venituri din asocierea cu o persoana juridică, venituri nete din cedarea folosinței bunurilor, venituri din investiții,venituri nete din activități agricole, silvicultura si piscicultura,venituri brute din alte surse, definite conform Codului fiscal) cu excepția veniturilor din salarii.

În anul 2019 salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este:

     a. 2.080 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentînd 12,43 lei/ora conform H.G. nr. 937/2018, cu excepția situațiilor de la pct. b. si c .

     b. 2.350 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore în medie pe lună, reprezentînd 14,044 lei/ora pentru personalul încadrat pe funcții pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul studiilor superioare, conform H.G. nr. 937/2018
c. 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe luna, reprezentînd 17,928 lei/ora, pentru domeniul construcțiilor conform O.U.G. nr. 114/2018, exclusiv pentru domeniile de activitate prevăzute la art. 66 pct. 1 din aceasta ordonanța de urgență.

Conform art. 2 din HG 937/2018 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe țară garantat în plată, în aplicarea prevederilor art. 164 alin. (12) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificările și completările ulterioare, începând cu 1 ianuarie 2019, toate drepturile și obligațiile stabilite potrivit legii se determină prin raportare la nivelul de 2.080 lei al salariului de baza minim brut pe țară garantat în plată.

Astfel, la determinarea plafonului anual se ia în considerare salariul minim de 2.080 lei/lună. Ca atare, pentru anul 2019 plafonul este de 24.960 lei (2.080 lei/luna x 12 luni). Baza anuală de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate o reprezintă echivalentul a 12 salarii minime brute pe ţară. Cota este 10%.

IMPORTANT! Pentru persoanele fizice care realizează venituri din arendă obținute de la un singur plătitor de venit, iar nivelul net estimat al acestor venituri, pentru anul curent, este cel puțin egal cu 12 salarii minime brute pe țară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuția, plătitorul de arendă – persoana juridică sau altă entitate care are obligația de a conduce evidența contabilă - are obligația să calculeze, să rețină și să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate, precum și să depună declarația 112.

Declarația se depune până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile. În contractul încheiat între părți se desemnează plătitorul de venit în vederea calculării, reținerii și plății contribuției prin retțnere la sursă, în anul în curs. Nivelul contribuției calculate și reținute la fiecare plată de către plătitorul de venit este cel stabilit de părți, până la concurența contribuției anuale datorate.

În situația în care aceste venituri sunt realizate din mai multe surse și/sau categorii de venituri, iar veniturile nete estimate a se realiza de la cel puțin un plătitor de venit sunt egale sau mai mari decât nivelul a 12 salarii minime brute pe țară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuția, - 24.960 lei în anul 2019 - contribuabilul desemnează, prin contractul încheiat între părți, plătitorul de venit /arendă care are obligația calculării, reținerii, plății și declarării contribuției și de la care venitul realizat este cel puțin egal cu 12 salarii minime brute pe țară.

Plătitorul de venit desemnat depune declarația 112 până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc veniturile. Nivelul contribuției calculate și reținute la fiecare plată de către plătitorul de venit este cel stabilit de părți, până la concurența contribuției datorate (2.496 lei/an).

În cazul in care nivelul venitului net din arendă estimat a se realiza este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară în vigoare în anul pentru care se datorează contribuția, contribuția de asigurări sociale de sănătate nu se reține la sursă de către plătitorul de venit.

Așadar, cu privire la obligațiile plătitorului de venit/arendă se disting următoarele:

 • nu are obligația să rețină la sursă CASS pentru persoanele fizice care, în anul 2019, estimează venituri sub 24.960 lei de la acest plătitor;

 • pentru veniturile estimate de la acest plătitor de arendă peste 24.960 lei acesta va reține CASS la sursă dacă persoana fizică îl desemnează pe acesta, prin contractul încheiat între părți, să calculeze, să rețină, să declare și să achite contribuția datorată. Și în cazul în care persoana fizică obtțne venituri cel puțin egale cu 12 salarii de bază minime brute pe țară, de la un singur plătitor aceasta trebuie să-l desemneze prin contractul încheiat, să calculeze, să rețină, să declare și să achite contribuția datorată.

În cazul in care nivelul venitului net din arendă estimat a se realiza este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe țară,  iar venitul net cumulat este cel puțin egal cu 12 salarii minime brute pe țară contribuabilul are obligația depunerii declarației unice până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor. Până la această dată va plăti și contribuția.

Economist Irina Dumitrescu

Sursa https://www.agroinfo.ro/economic/impozitul-pe-arenda-in-2019-ce-obligatii-au-beneficiarii-si-platitorii-arendei

 

Login pentru a posta comentarii
Go to top