George Scarlat, MADR: Comisia Europeană ne-a respins plata mai devreme a avansului APIA!

Comisia Europeană nu a fost de acord cu solicitarea României de a plăti mai devreme avansul din subvențiile de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, a anunțat în cadrul ședinței de Guvern de astăzi secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, George Scarlat. Acesta a arătat că acesta este primul răspuns primit de țara noastră de la Bruxelles, cu motivarea că plata avansului se face după un curs oficial de referință, din ultima zi a lunii septembrie.

”Și nu uitați solicitarea către CE pentru a plăti sumele în avans pentru subvenții”, i-a spus premierul Ludovic Orban reprezentantului MADR la ședința de Guvern. ”Am făcut solicitare în acest sens. Nu s-a aprobat încă niciunui stat membru, motivat de faptul că în regulament este stipulat faptul că va trebui să mergem pe cursul euro stabilit la 30 septembrie. Încercăm, în acest sens, să vedem dacă obținem o derogare, pentru că există riscul ca anumite sume să fie dezangajate”, a răspuns George Scarlat.

Motivarea primită de la Bruxelles nu l-a mulțumit pe premierul Orban care a arătat că se poate găsi o soluție: ”Domnule secretar de stat, deci noi plătim nişte avansuri care reprezintă 85%. Dacă se stabilește un anumit curs de schimb, care nu corespunde cursului de schimb pe care l-am luat noi în calcul când facem avansurile, se poate face echilibrarea pe plata restului sumei. Aici trebuie purtate negocieri la nivelul Comisiei Europene, pentru că în situația dată este clar că este nevoie să facem aceste plăţi la hectar, pentru că foarte mulți fermieri au fost afectați de situația economică, de criza provocată de COVID, de secetă și de alte fenomene și au nevoie de banii aceștia pentru înființarea culturilor de toamnă”.

În finalul discuției, Scarlat a arătat că MADR și APIA sunt pregătite să plătească avansul mai devreme, doar să existe un acord al Comisiei Europene în acest sens. ”Domnule prim-ministru, suntem pregătiți, avem sumele necesare pentru a putea face plata avansului începând cu luna septembrie. Dar regulamentul european spune de 16 octombrie ca primă dată în care putem să demarăm plăţile. Dar așteptăm. Noi suntem în dialog cu Comisia Europeană. În primă fază ne-au dat un răspuns în sensul în care nu este permis momentan să putem să facem plățile”, a spus George Scarlat.

În contextul în care MADR nu reușește să convingă Bruxelles-ul ca prima tranșă din subvenții să fie achitată luna viitoare, se va respecta calendarul oficial prin care plățile pot începe din data de 16 octombrie. Banii necesari au fost alocați MADR la rectificarea bugetară, aproximativ 2,1 miliarde de lei.

Login pentru a posta comentarii
Go to top