Cultivatorii de roșii, dezamăgiți de suma pentru Programul Tomata. Primar Izbiceni: ”Au crezut inițial că este o glumă”

Un număr de 17.386 de beneficiari ai Programului Tomata urmează să își primească banii în această săptămână după cum a anunțat oficial Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Cultivatorii de roșii însă sunt profund dezamăgiți de cuantumul anunțat de MADR, sumă despre care creau că este doar ”o glumă”. Legumicultorii vor primi în conturi 2270,62 euro/beneficiar, cu circa 27 la sută mai puțin decât în anii trecuți când suma s-a plătit integral, adică 3.000 euro.

Primarul din Izbiceni, una dintre cele mai mari zone legumicole, Marian Gulie, spune că legumicultorii din zonă sunt dezamăgiți că subvenția pentru roșii a scăzut la puțin peste 2.000 de euro.

„Oamenii au crezut, inițial, că este o glumă că primesc mai puțin de 3.000 de euro. Oamenii și-au făcut un calcul când au înființat cultura, au considerat că 3.000 de euro sunt necesari, s-au obișnuit în ultimii trei ani să primească acești bani. Cei de la Izbiceni nu sunt oameni care stau cu mâna întinsă, sunt oameni serioși. Ei fac investiția încă din iarnă, iar subvenția pe care o primeau îi ajută să înființeze cultura viitoare. Au fost foarte dezamăgiți, au mare nesiguranță că nu vor mai primi acest sprijin financiar”, a spus primarul din Izbiceni pentru www.10news.ro.

La nivelul județului sunt 5.353 de dosare eligibile, doar din comuna Izbiceni fiind peste 1.000 de cereri.

MADR justifică scăderea cuantumului prin creșterea solicitărilor

Ministerul de resort precizează că în cursul anului 2020, s-au alocat Programului tomata suma de 39.4.0007 de euro, cea mai mare sumă din ultimii patru ani aferentă ciclului I de producție al Programului.

”Totodată, la solicitarea fermierilor, MADR a extins perioada de valorificare a tomatelor de la 15 iunie inclusiv, la 1 iulie inclusiv, fapt ce a contribuit la creșterea numărului de beneficiari eligibili, în anul 2020 înregistrându-se cel mai mare număr al acestora de la începutul implementării programului, respectiv anul 2017. Prin urmare, bugetul schemei a fost repartizat către 17.386 beneficiari eligibili, rezultând un cuantum per beneficiar de 2270,62 euro/beneficiar ceea ce reprezintă 10.784,54 lei”, arată MADR.

Instituția mai preciează că în comparație cu anul 2019, în acest an numărul beneficiarilor din ciclul I de producție a crescut cu circa 21 %, respectiv de la 14.405 la 17.386.

Login pentru a posta comentarii
Go to top