Imprimă această pagină

Ziua Mondială Împotriva Muncii Copilului - EFFAT își adaugă vocea la apelul mondial de a pune capăt muncii copiilor

Vineri, 12 iunie 2020, EFFAT și aliații din întreaga mișcare sindicală marchează Ziua Mondială Împotriva Muncii Copilului .
Anul acesta, accentul se pune pe impactul asupra pandemiei coronavirusului asupra muncii copiilor. Potrivit Organizației Internaționale a Muncii (OIM), șocurile economice și de pe piața muncii rezultate amenință să împingă milioane de oameni în insecuritate și sărăcie. Din păcate, mai multe studii au indicat că acest lucru poate duce apoi la o creștere notabilă a muncii copiilor.
Munca copiilor este o problemă specială pentru sectoarele alimentare și agricole din întreaga lume. După cum au evidențiat EFFAT și afiliații noștri de această dată anul trecut, doar 2 milioane de copii din Africa de Vest numai sunt exploatați ca parte a industriei cacao. Orice creștere a acestor numere care rezultă din coronavirus nu ar fi doar o ultraj morală și o tragedie umană, ci și alte dovezi ale producătorilor de ciocolată care au renunțat la angajamentul lor din 2010 de a eradica munca copilului în producția lor până la sfârșitul deceniului.
Comitetul de coordonare a cacao EFFAT continuă să abordeze problema muncii copilului. În decembrie 2019, filialele EFFAT, FGTB-ABVV Horval, în Belgia și FNV, în Olanda, au organizat un atelier care reunește stewards de la firme de procesare a cacao, colegi sindicali și reprezentanți ai lucrătorilor din Ghana, Coasta de Fildeș, Brazilia, Indonezia și Germania pentru a discuta despre posibil abordări pentru eliminarea muncii copiilor și a condițiilor precare de muncă în producția de cacao. Aceasta a fost urmată în ianuarie 2020 de o întâlnire introductivă cu Caobisco (ciocolată, biscuiți și produse de cofetărie din Europa) pentru a discuta diligența cuvenită în lanțul valoric al cacao.
Aceasta nu înseamnă să scoatem în evidență industria de cacao. Munca copiilor este prea obișnuită pentru cafea, ceai, trestie de zahăr și ferme și plantații de fructe și legume, pentru a numi doar câteva. Este adesea cuplat cu condiții de muncă degradante și brutal de exploatare și stăpânit de violență.
Ca atare, EFFAT continuă să impulsioneze puternic la nivel european pentru o directivă cuprinzătoare privind diligența necesară și conduita în afaceri responsabilă, care obligă companiile agroalimentare să respecte și să respecte drepturile omului - inclusiv drepturile lucrătorilor și sindicatelor - (și imperativele de mediu) pe tot parcursul lor activități și relații de afaceri, care acoperă atât lanțurile lor globale de furnizare, cât și subcontractarea.
Considerăm că este timpul pentru un cadru de diligență adecvată care să asigure companiilor și instituțiilor financiare care operează în UE să țină cont de eventualele abuzuri și daune în operațiunile lor interne și globale . Prin extindere, codificarea în drept a obligației corporative de a respecta drepturile omului și a mediului ar trebui să ofere companiilor mai multă încurajare pentru autocontrol - adică să identifice, să atenueze și să prevină abuzurile din amonte în operațiunile lor într-o etapă anterioară. Sindicatele ar trebui să joace un rol central în definirea și punerea în aplicare a inițiativelor de due diligence ale companiilor.
În acest fel, o directivă care obligă companiile să realizeze analize cuprinzătoare a riscurilor în lanțul de aprovizionare ar constitui un pas important înainte în protejarea împotriva muncii copiilor. Nu putem lăsa coronavirusul să jefuiască și mai mulți copii ai copilăriei lor. Acum, mai mult ca oricând, trebuie să-i protejăm pe copii de munca muncii copiilor.
 
Informații suplimentare utile:
Raportul special al OIM - COVID-19 și Munca copiilor: un moment de criză, un timp de acțiune .
Meant to (L) gain: a discute despre munca copilului în agricultură ”, o discuție produsă de Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în colaborare cu Parteneriatul internațional pentru cooperarea în domeniul muncii copiilor în agricultură (IPCCLA) .
Declarație IUF cu link-uri către afișele afiliate IUF-EFFAT afiliate cacao

Federatia Nationala a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe AGROSTAR este organizatie reprezentativa la la nivel national  si este membra a  EFFAT si UITA.

Login pentru a posta comentarii