Imprimă această pagină

CE LE PROMITE MINISTERUL AGRICULTURII FERMIERILOR CARE AU IEȘIT ASTĂZI ÎN STRADĂ CU TRACTOARELE!

DEFILAREA TRACTOARELOR. AGROINFO v-a anunțat ieri, în premieră, că astăzi fermierii din Constanța vor ieși în stradă cu tractoarele.  Peste 100 de tractoare au defilat prin mai multe localități din județul Constanța unde seceta a făcut ravagii în culturile agricole. Secretarul de stat MADR George Scarlat a fost trimis de ministrul agriculturii să discute cu fermierii protestatari. Ce promisiuni le-a făcut secretarul de stat MADR?

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, aflat în vizită în județul său, Cluj, l-a trimis la manifestația tractoarelor de la Constanța pe secretarul de stat MADR George Scarlat, cu misiunea să-i liniștească pe agricultori cu câteva promisiuni verbale.

Disperarea, teama că nu vor mai avea de unde să-și plătească ratele și datoriile la furnizori, pentru că seceta i-a pus la pământ, i-au scos pe agricultorii din Constanța în stradă astăzi cu tot cu tractoare. Manifestația nu s-a numit protest, pentru că li s-a atras atenția că nu pot protesta în pandemie. A fost o defilare pașnică a tractoarelor care să atragă atenția decidenților din Ministerul Agriculturii că situația în care se află agricultorii din acest județ este cumplită. Seceta le-a provocat pierderi financiare uriașe, mulți dintre ei nu mai au bani ca să-și achite datoriile la furnizori de inputuri, ratele la bănci și leasingurile.

VIDEO AICI CU MANIFESTAȚIA DE ASTĂZI! PAGINA FACEBOOK AGROINFO!

A fost prezent la evenimentul nostru domnul secretar de stat MADR George Scarlat și a ascultat doleanțele noastre, ale fermierilor. Avem doar promisiuni verbale. Ministrul era la o întâlnire la Cluj cu fermieri. Secretarul de stat ne-a promis că se vor pune toate problemele în discuție la nivelul conducerii ministerului. Pentru declararea Dobrogei ca zonă calamitată nu există cadru legislativ și ar trebui elaborat un act.

Avem promisiunea verbală că până la sfârșitul lunii septembrie vom fi cu banii în conturi, despăgubirile pentru secetă, că se vor urgenta toate procedurile, inclusiv controlul administrativ a eșantionului de 5% din totalul fermierilor care cer aceste despăgubiri. Ne aflăm în situația în care trebuie să ne plătim inputurile pentru anul următor, loturile semincere sunt compromise de secetă și mulți fermieri nu vor avea sămânță. Avem datorii la furnizori și ar trebui să le cerem, din nou, pe datorie, să le cerem furnizorilor de inputuri să ne păsuiască. E ca un lanț, noi avem probleme, au și furnizorii de inputuri și nu știm dacă ne mai pot păsui. S-a discutat și problema amânării ratelor și leasingurilor și BNR se pare că nu e de acord. Suntem disperați și noi, și angajații noștri. Dacă aceste promisiuni verbale nu se vor concretiza, nu știu ce vom face, a declarat fermierul Alexandru Chipăilă, membru în Grupul de Inițiativă Civică al Producătorilor Agricoli Dobrogeni,  exclusiv pentru AGROINFO.

Fermierii care au manifestat astăzi cer:

1. Suspendarea ratelor, măsură aplicabila cel târziu de la 01.09.2020;
2. Plata de urgență a sumelor, și așa mici, fixate pentru despăgubirea calamităților.
3. Rambursarea cu celeritate a TVA-ului pentru fermieri.
4. Plata de urgență a subvenției la motorină și a primelor de asigurare a culturilor.
5. Modificarea legislației în sensul susținerii proiectelor independente de irigații, din surse alternative de apă. Poate chiar si posibilitatea accesului acestui gen de proiecte la fonduri europene/naționale.
6. Încurajarea fermierilor să planteze perdele forestiere prin relaxarea regulilor și furnizarea de material săditor.
7. Prioritate pentru proiectele de irigații naționale existente și viitoare, în zona Dobrogei. Este regiunea cu cel mai mare deficit de apă și totuși, cu ferme relativ mari și bine tehnologizate, cu potențial bun!
8. Declararea județului Constanța ca zonă calamitată! (sursa ziuaconstanta.ro)

Login pentru a posta comentarii