Primarul comunei Matca: Ciclul II la programul Tomata nu va mai exista 100% în acest an!

Gheorghe Marin, legumicultorul proaspăt ales primar al comunei gălățene Matca, se implică pentru ca producătorii agricoli din localitate să depună cererile pe Măsura 21, unde printre culturile care primesc sprijin se numără și cele din solarii.

Edilul este dezamăgit de faptul că Programul Tomata nu a fost continuat cu Ciclul al II-lea și spune că deja este prea târziu ca Guvernul să mai ia o decizie în acest sens. Gheorghe Marin crede că și acest lucru a contat în decizia mătcașilor de a-i retrage sprijinul fostului primar, Nelu Costea, care este membru PNL și a candidat la locale din partea partidului de guvernământ.

Despre finanțarea ciclului al II-lea de cultură în cadrul Programului Tomata 2020, primarul spune că aceasta sută la sută nu va mai fi. Edilul celui mai mare bazin legumicol din țara noastră spune că ciclul II nu are când să se mai facă întrucât este deja prea târziu.

”Despre ciclul II la Tomata nu s-a mai dat nimeni în vorbă până la ora actuală, deci nu s-a mai dat nimic. Ciclul II nu va mai fi sută la sută, că de acum e prea târziu, nu are când să se mai facă, deja ciclul II aproape se termină. Este un lucru foarte rău că nu s-a mai făcut ciclul II și asta a contat foarte mult pentru legumicultori și eu cred că și din acest motiv nu s-a mai vrut fosta conducere (fostul primar din Matca este membru PNL – n.r.)”, a declarat primarul Gheorghe Marin pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

Lipsa programului de sprijin pentru tomatele de toamnă reprezintă o reală problemă pentru legumicultorii din Matca deoarece mulți dintre ei au ales să cultive tomate cu speranța că ciclul II totuși se va ține. ”Oamenii sunt foarte afectați pentru că majoritatea au pus tomate pentru toamnă tocmai pentru acest ajutor pentru că altfel ar fi împărțit culturile și era mai bine, dar așa ei au pus și au tot așteptat și au zis că poate până la urmă va fi și ciclul II”, a spus Gheorghe Marin.

De asemenea, legumicultorii din Matca sunt supărați și pe faptul că ajutorul de minimis în acest an a fost considerabil mai mic decât în anii trecuți. ”Oamenii sunt supărați că au tăiat și din subvenția pentru ciclul I, care era, anii trecuți, 3.000 de euro și acum a fost numai 2.250 de euro. Contează foarte mult acest ajutor pentru ei, cu acești bani poți să îți mai repari solariile, să-ți cumperi lemne, rumeguș pentru iarnă”, a mai spus primarul din Matca.

Agrointeligența – AGROINTEL.RO a întrebat oficial, la începutul lunii septembrie, ministerul Agriculturii dacă se va mai continua finanțarea pentru ajutorul de minimis pentru aplicarea programului de susținere a produsului tomate în spații protejate, ciclul II, iar răspunsul primit a fost unul evaziv, din care nu a rezultat clar dacă acest program va mai primi sau nu finanțare.  

De atunci și până la această oră, legumicultorii nu au mai primit vești despre ciclul II la programul Tomata, în ciuda faptului că întrebarea despre acest sprijin este cea mai frecventă în cadrul comentariilor postate pe pagina de Facebook a ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

Login pentru a posta comentarii
Go to top